Openbaar Ministerie

Persberichten
parket Almelo, 5 oktober 2004

Duitse verdachte schietincident in bewaring

Verdachte schietincident in bewaring

De 45-jarige Duitse verdachte van het schietincident in Enschede is dinsdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Almelo. De rechter- commissaris heeft de bewaring van de verdachte bevolen voor een periode van tien dagen. Na afloop van deze periode bepaalt de rechtbank of de voorlopige hechtenis wordt verlengd, middels een gevangenhouding.

Het onderzoek naar de toedracht van het schietincident verloopt voorspoedig. Dit is mede te danken aan de goede medewerking van de getuigen. Het onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche . Met de politie Twente is een goede taakverdeling overeengekomen. De inzet van de Rijksrecherche is een extra waarborg voor de objectiviteit van het onderzoek.

Zoals bekend vond het schietincident plaats tijdens een controle op veelvoorkomende criminaliteit in de binnenstad van Enschede. Politiemensen volgen daarbij de Duitse verdachte, omdat het vermoeden was gerezen dat hij betrokken was bij een drugstransactie in de stationsomgeving.
De man wordt in het winkelcentrum Irenepromenade aangehouden. Op het moment dat de agenten aan de Noorderhagen willen overgaan tot de veiligheidsfouillering, trekt de verdachte een pistool onder zijn kleding vandaan. Hij treft brigadier J. Wind in de borst en weet te vluchten in de richting van het schoolplein aan de Blijdensteinlaan. Daar vindt een schotenwisseling plaats, en wordt de tweede agent getroffen. De verdachte vlucht opnieuw en wordt uiteindelijk aan de Van Benthemstraat met behulp van een diensthond aangehouden. Ook hier zijn door de politie schoten gelost.

Het OM doet verder geen enkele nadere mededeling over het onderzoek.