Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 5-10-2004

RMO-advies Humane genetica en samenleving

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 200018
2500 EA DEN HAAG

DSB-2512298

5 oktober 2004

Op 6 juli 2004 heeft de Raad voor maatschappelijke ontwikkeling (RMO) mij het advies Humane genetica en samenleving, bouwstenen voor een ander debat aangeboden. Met genoegen heb ik dit advies namens het kabinet in ontvangst genomen.

Het Kabinet heeft de RMO gevraagd advies uit te brengen over het onderwerp "sociale gevolgen van humane genetica". In dit advies is de Raad voor maatschappelijke ontwikkeling ingegaan op de praktische implicaties van ontwikkelingen op het gebied van de humane genetica voor gewone burgers. De RMO heeft dr. Tj. Tijmstra van de Universiteit van Groningen gevraagd om een essay te schrijven over dit onderwerp.

De Raad voor maatschappelijke ontwikkeling vindt het belangrijk dat de discussie over de ontwikkelingen en consequenties van onderzoek naar het humane genoom wordt verbreed en dat de taal waarmee ze wordt gevoerd toegankelijker wordt gemaakt voor iedereen die eraan wil deelnemen. In de epiloog van deze publicatie doet de RMO suggesties op welke wijze dit gerealiseerd zou kunnen worden.

Hierbij bied ik u genoemd advies ter kennisneming aan.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp
Rapport
Humane genetica en samenleving

Rapport, 5-10-2004