---

Nieuwsberichten
---

Wageningen weer Bevrijdingsdefilé

5-10-2004 16:55:00

Het defilé van Wageningen keert in 2006 terug in haar oorspronkelijke vorm, waarbij alleen de capitulaties van Duitsland en Japan in 1945 herdacht worden. Dat is de uitkomst van een gesprek dat dinsdag (5 oktober) plaatsvond tussen staatssecretaris van Defensie Van der Knaap, de voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, luitenant-generaal b.d. Maas en de vice-voorzitter, tevens burgemeester van Wageningen, de heer Pechtold.

Sinds 1955 worden in aanwezigheid van ZKH Prins Bernhard de capitulaties van Duitsland en later ook Japan, in Wageningen herdacht met een defilé van veteranen en oud-verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Door de grote toename van Nederlandse veteranen uit tal van recentere vredesoperaties groeide het defilé in de loop der jaren echter sterk in omvang. Het karakter van het defilé veranderde daardoor.

Om de maatschappelijke erkenning van alle veteranen te vergroten, besloot de regering in 2003 een landelijke veteranendag te organiseren. Deze zal vanaf 2005 jaarlijks op de verjaardag van ZKH Prins Bernhard (29 juni) worden gehouden. Met dit besluit leek een einde te komen aan het traditionele defilé in Wageningen.

De staatssecretaris van Defensie liet vandaag aan het comité weten te willen meewerken aan een plan om vanaf 2006 in Wageningen toch een historisch bevrijdingsdefilé te houden op 5 mei. Dit defilé richt zich dan alleen op de capitulaties van 1945 en de daarbij betrokken veteranen en oud-verzetsstrijders en niet op recentere vredesoperaties. De Nederlandse veteranendag richt zich op veteranen uit alle oorlogen en vredesoperaties. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen neemt het voortouw bij de nadere invulling van de 5 mei-viering in Wageningen.

Nieuws Nieuwsberichten