Socialistische Partij

SP start Meldpunt klachten herkeuring WAO


05-10-2004 * Op 1 oktober 2004 is de herkeuring van WAO'ers begonnen. De eisen zijn strenger. De verwachting is dat ruim 100.000 mensen te maken krijgen met een lagere uitkering. Een groot deel zal in de bijstand komen. De SP gaat klachten van WAO'ers over de herkeuring inventariseren.

Eerst zijn de mensen onder 48 jaar aan de beurt voor herkeuring. Over anderhalf jaar volgen de mensen die nu tussen 48 en 55 jaar zijn. Mensen die op 1 juli 2004 ouder dan 55 jaar zijn worden niet herkeurd.

De regering zegt dat niet moet worden gekeken naar wat mensen niet kunnen, maar naar wat ze nog wel kunnen. Dat klinkt mooi. Veel WAO'ers zouden dolgraag willen werken. Als het kan. En als er geschikt werk is. Maar werkgevers zijn kieskeurig, er is grote werkloosheid en aangepast werk is zeer schaars. Werkgevers zijn nog steeds niet verplicht om mensen met beperkingen in dienst te nemen.

De SP heeft de herkeuringsoperatie dan ook veroordeeld. Omdat er geen perspectief is op werk, is het een asociale bezuinigingsmaatregel. Wij willen graag van u horen wat de regering aanricht.
* Geef úw ervaringen en klachten over de WAO-herkeuring door


* Actueel nieuws uit het land