GroenLinks

Homofobe eurocommissaris voor GroenLinks onaanvaardbaar


"Homoseksualiteit is een zonde", aldus de beoogd eurocommissaris Rocco Buttiglione op vragen van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. "Voor GroenLinks is hij onaanvaardbaar."

Buitenweg: "Het is absurd iemand die homoseksualiteit als immoreel beschouwt, verantwoordelijk te maken voor anti-discriminatie en gelijke rechten." Buttiglione's opvattingen over homoseksualiteit en vrouwen staan lijnrecht tegenover Europees beleid. Tijdens de opstelling van het EU- grondrechtenhandvest in 2000 probeerde hij de term 'seksuele gerichtheid' uit de non-discriminatiewetgeving te schrappen. Door verzet van de groenen, socialisten en liberalen is dat niet gelukt.

'Homoseksualiteit is zonde'
Buitenweg wees de beoogd eurocommissaris voor vrijheid, veiligheid en justitie dinsdag 5 oktober tijdens de hoorzitting op zijn poging de homorechten te ondergraven. "U zei in 2000 dat 'homoseksualiteit een zonde is'. Dat dat moet worden gezien als een 'index of moral disorder'. Kunt u mij uitleggen waarom wij u de verantwoordelijkheid moeten geven over het bestrijden van discriminatie van homo's, lesbiennes en bi-seksuelen?" Buttiglione antwoordde dat hij nog steeds vindt dat homoseksualiteit een zonde is, "maar geen strafbaar feit" en dat "niet alles wat immoreel is, verboden moet worden". Daarmee is het volgens Buttiglione dus geen probleem dat hij homoseksualiteit als immoreel betitelt.

GroenLinks vreest voor naleving anti-discriminatie Buitenweg ziet niet hoe deze Italiaanse kandidaat zich hard zou moeten maken voor naleving van het recht op non-discriminiatie. "Gezien zijn onomwonden standpunt dat homoseksualiteit immoreel is, is het een ongeloofwaardig deze man verantwoordelijk te maken voor de strijd tegen discriminatie. Dat zou betekenen dat hij landen die gelijke behandeling niet naleven zal zeggen dat ze moreel gelijk hebben, maar dat ze nu eenmaal de lettertjes van de wet moeten naleven. Niet erg sterk."

CDA steunt Buttiglione
"Het is schokkend om te zien dat iemand met zulke achterhaalde ideeën over homo's en lesba's, die openlijk zegt dat vrouwen er zijn om kinderen te baren, de steun van de meerderheid van dit parlement dreigt te krijgen. Ook de Nederlandse christendemocraten, het CDA, steunen de kandidatuur van Buttiglione", aldus Buitenweg na afloop van de hoorzitting.

Discriminatie geen privé-zaak
Buttiglione gooide meer olie op het vuur door tijdens de hoorzitting te stellen dat de staat de neus niet in privé-zaken als seksuele gerichtheid moet steken. "Bestrijding van discriminatie is één van de EU-doelstellingen, opgenomen onder andere in de Europese grondwet en reeds in diverse anti-discrimitie wetgeving. Dus de overheid dient wel degelijk 'haar neus in dit soort zaken te steken'", aldus Buitenweg. De Britse liberaal en homo-activist Michael Cashman vroeg de beoogd eurocommissaris waarom deze dan actief geprobeerd had 'de homo's' buiten het anti-discriminatie voorstel te houden. Buttiglione stamelde dat hij vond dat seksuele geaardheid niet expliciet genoemd diende te worden aangezien non-discriminatie voor iedereen geldt.

Homohuwelijk
Volgens Buttiglione is het aan de lidstaten hoe zij omgaan met wetgeving rond trouwen. Buitenweg: "Het is inderdaad niet aan Brussel om wetten over bijvoorbeeld het homohuewelijk te maken. Maar partnerschappen of huwelijken die in de ene lidstaat worden aangegaan, moeten wel worden erkend in de andere lidstaten. Buttiglione gaat voorbij aan de problemen die onder andere kunnen ontstaan als mensen over de grens gaan wonen en werken." Het homohuwelijk is sowieso aan Buttiglione niet besteed gezien zijn uitleg over de betekenis van het woord matrimoni: vrouwen moeten na hun trouwen kinderen krijgen en voor de kinderen zorgen, mannen moeten hen beschermen. "Ongelooflijk dat vrouwenrechten die reeds tientallen jaren geleden zijn bevochten en in de maatschappij breed worden gedragen door een beoogd eurocommissaris niet als zodanig worden erkend", aldus Buitenweg.

Onaanvaardbaar
Het Europees Parlement heeft niet het recht zich per beoogd eurocommissaris uit te spreken, maar kan slecht voor of tegen de hele nieuwe Europese Commissie stemmen. Buitenweg: "Met Buttiglione op deze post vrijheid, veiligheid en justitie kan GroenLinks helaas niet instemmen met de beoogde nieuwe Europese Commissie. Deze man is voor ons ongeloofwaardig en onaanvaardbaar als verdediger van gelijke rechten en voorvechter tegen discriminatie."

Onaanvaardbaar

- alles over de hoorzittingen

«