Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

13 september 2004

Kinderboekenfeest in Stadhuis Utrecht

Op woensdagmiddag 6 oktober puilt vanaf 14.00 uur het Utrechtse Stadhuis uit van de kinderen die daar het jaarlijkse Kinderboekenfeest bezoeken. Traditioneel verlenen burgemeester en wethouders gastvrijheid aan alle Utrechtse kinderen en hun ouders om samen de opening van de Kinderboekenweek te vieren. Ook de Gemeentebibliotheek aan de Oudegracht zet haar deuren open.

Dit jaar is het een extra feestelijk jaar omdat het de 50ste Kinderboekenweek betreft. Dat lustrum wordt gevierd met een aantal bijzondere activiteiten. Wethouder Gispen opent het feest met medewerking van de enige echte mevrouw Helderder, belangrijk personage uit Pluk van de Petteflet en uit de gelijknamige film die in november in première gaat. Naast mevrouw Helderder zijn ook Pluk zelf en Dollie de duif in het stadhuis aanwezig. Kinderen kunnen met hen op de foto! In het stadhuis exposeert de prentenboekenmaker en illustrator Sieb Posthuma zijn originele tekeningen van Rintje, de hond over wie hij verschillende boeken maakte. Kinderen en hun ouders kunnen de tentoonstelling ook na 6 oktober de hele maand gratis bezoeken. Utrechtse basisscholen krijgen een uitnodiging voor een uitgebreide kennismaking met Rintje onder leiding van medewerkers van de bibliotheek.

Op woensdagmiddag 6 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur maken kinderen kennis met verschillende auteurs en illustratoren zoals de Gouden en Zilveren Griffel winnaar Hans Hagen, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel, Marit Törnqvist, Bart Moeyaert, Sieb Posthuma en Ellen Tijsinger. De toegang is gratis, maar voor voorstellingen moeten kaartjes gekocht worden, à ¬ 2,- bij de Kinderboekhandel aan de Ganzenmarkt of bij de bibliotheek aan de Oudegracht (vanaf 20 september). Aan de genoemde leeftijden wordt dit jaar op verzoek van de schrijvers strikt de hand gehouden! In het stadhuis zijn de volgende optredens te zien: Sieb Posthuma met Rintje maakt muziek om 14.15 uur (voor kinderen vanaf 4 jaar); Edward van de Vendel en Fleur van de Weel met Superguppie om 15.00 uur (vanaf 6 jaar) en Hans Hagen vertelt om 15.30 uur (vanaf 8 jaar). In de bibliotheek aan de Oudegracht praat Bibi Dumon Tak om 15.30 uur met Guus Kuijer over de verfilming van zijn Polleke boeken (vanaf 10 ja ar). Kinderen die dat willen kunnen aansluitend de film bekijken in de bibliotheek.

Het jaarlijkse Kinderboekenfeest is een gezamenlijke activiteit van de Gemeente Utrecht, de Utrechtse Kinderboekhandel, de Gemeentebibliotheek, WdG Communicatie & Organisatie en is dit jaar mede mogelijke gemaakt door Uitgeverij Querido, Ikea, Rabo Bank Utrecht, K.F Heijn Stichting, Elise Mathilde Fonds, SLA Utrecht , Stichting Vrienden van de Gemeentebibliotheek en Utrechts Nieuwblad/Wegener.

Informatie: Kinderboekwinkel, Lia Reedijk 030 2322057

Afspraken voor interviews: Alphons Peters 020 5511262