Universiteit van Amsterdam

Jezuïetenkwestie verdween zonder dat de jezuïeten verdwenen


Promotie Geschiedenis


woensdag 6 oktober 10.00 uur

Laurens van der Heijden gaat in zijn onderzoek in op het verband tussen revolutie en jezuïet. Terwijl de belangstelling voor de revolutie nog steeds groot is, is de aandacht voor de jezuïet klein, in weerwil van het feit dat aan alle drie Franse revoluties (1789, 1830, 1848) schimmige jezuïetenkwesties vooraf zijn gegaan. Jezuïetenangst wordt doorgaans afgedaan als een vorm van achtervolgingswaanzin: ten onrechte, meent Van der Heijden. Hij gaat hier nader op in aan de hand van een bewogen etappe (1841-1845) in de Franse schoolstrijd, die af en aan de hele negentiende eeuw doorwoedt. Rond 1840 rust in Frankrijk een taboe op de jezuïetenorde: officieel bestaat de orde niet, sterker nog, niemand mag er iets over zeggen, niemand mag zelfs de naam van de orde uitspreken. Als dit taboe toch wordt doorbroken (door de geschiedschrijver Michelet), roepen de jezuïeten eerst Wij bestaan niet , vervolgens Wij hebben recht van bestaan , waarop deze (niet bestaande) orde zichzelf in Frankrijk opheft, of liever gezegd net doet alsof die zichzelf opheft. De jezuïetenkwestie verdween zonder dat de jezuïeten verdwenen.

L.J.M. van der Heijden: De schaduw van de jezuïet. Een pathologie van de Franse publieke opinie tijdens de schoolstrijd van 1841-1845. Promotor is prof. dr. J.T. Leerssen en prof. dr. A.B. Mitzman.

Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubrieken Stellingen en Hoogleraarsbenoemingen.