Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Woensdag 6 oktober: lezing over satellietbeelden in het weerbericht

De eerstvolgende jubileumlezing bij het KNMI, op woensdag 6 oktober, gaat over satellietbeelden in het weerbericht. Meteoroloog Ab Maas gaat in op de geschiedenis van de satellietmeteorologie die begon met de lancering van de Spoetnik in 1957. Tegenwoordig zijn satellietbeelden niet meer weg te denken uit de weerkamers en worden ze verwerkt in modellen op basis waarvan weersverwachtingen worden gemaakt

Jubileumlezingen in De Bilt

Ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum verzorgt het KNMI een tiental populair wetenschappelijke lezingen.

Aanvang 15.30 tot 16.30 uur.

De lezingen vinden plaats in de Buys Ballotzaal. KNMI, Wilhelminalaan 10, 3732 GK De Bilt, tel. 030 - 2206911. Zie ook de routebeschrijving. De lezingen kunnen gratis en zonder aanmelding bijgewoond worden.

6 oktober 2004
Satellietbeelden in het weerbericht door Ab Maas

Samenvatting
Satellietbeelden in het weerbericht
Niet lang nadat in 1957 de eerste kunstmaan werd gelanceerd volgde de eerste meteorologische satelliet. Op 1 april 1960 werd met de lancering van de Tiros 1 het tijdperk van de satellietmeteorologie ingeluid. Naarmate de satellietbeelden veelvuldiger beschikbaar kwamen nam het gebruik door de meteoroloog toe. Het heeft echter tot de jaren negentig van de vorige eeuw geduurd voordat satellietinformatie een goed gereedschap ging vormen in het proces van de weersverwachting. Tegenwoordig wordt de satelliet informatie op uitgebreide schaal gebruikt als invoer voor computerweermodellen en door de meteoroloog om tot een goede analyse van de toestand van de atmosfeer te kunnen komen. Ook voor de mediameteoroloog is het satellietbeeld een onmisbaar onderdeel geworden van zijn weerpraatje. Satellietbeelden hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de vergroting van de kennis van de atmosfeer. Ze leveren een hoge resolutie van weersinformatie zowel in plaats als in tijd over de gehele wereld. Dit in tegenstelling tot de traditionele waarnemingen die in weinig bevolkte gebieden en op oceanen zeer dun gezaaid zijn.