Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

4 oktober 2004

Uitnodiging voor de pers: Minister Dekker (VROM) bezoekt project Wieringenrandmeer

Minister Dekker (VROM) bezoekt woensdag 6 oktober tussen 9.00 en 11.30 uur het project Wieringenrandmeer. Het Wieringenrandmeer is één van de 14 voorbeeldprojecten ontwikkelingsplanologie van het ministerie van VROM. Ontwikkelingsplanologie is een manier van werken waarin het uitvoeren van ruimtelijke projecten centraal staat. Minister Dekker heeft aan alle provincies gevraagd om goede voorbeelden aan te dragen. Met deze voorbeeldprojecten kan praktijkervaring met ontwikkelingsplanologie worden opgebouwd.

Concreet is het Wieringenrandmeer een project in de provincie Noord-Holland, van de gemeenten Wieringen, Wieringermeer, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Provincie Noord-Holland. Daarbij wordt het voormalige eiland Wieringen weer in ere hersteld. Het Wieringerrandmeer biedt kansen voor nieuwe bedrijvigheid in de kop van Noord-Holland, verbetering van de bereikbaarheid van Noord-Holland over water, vergroting van de mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en versterking van natuur en ecologie. Daarnaast levert het een bijdrage aan de toekomst van de landbouw (onder meer door bollenteelt in de Wieringermeer mogelijk te maken) en verbetering van de waterhuishouding, wat hard nodig is in een tijd van klimaatverandering en grotere waterafvoeren.

Vanaf 9.00 uur tot het eind van het bezoek is iemand van uw redactie van harte welkom in het gemeentehuis van Wieringermeer. Vanaf dat moment tot 9.35 uur volgen presentaties van het project. Hierna vertrekt het gezelschap per bus naar Den Oever, het Vikingencentrum. Daar volgen gesprekken met maatschappelijke organisaties, onder leiding van de burgemeester van de gemeente Wieringen (start om 9.55 uur). Hierna volgt een tocht over het eiland. Het bezoek wordt afgerond in het gemeentehuis van Wieringermeer waar de minister om 10.55 uur in gesprek gaat met raadsleden, Statenleden en CHI-leden (Commissie Hoofd Ingelanden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), onder leiding van gedeputeerde Meijdam. Om 11.30 uur zal de minister vertrekken naar Alkmaar voor een bezoek aan deze stad.

Voor vragen kunt u bellen met:

Martijn van Baarsen, persvoorlichting ministerie van VROM, 070 339 39 82 / 06 11 34 13 45, of

Marcel van Kanten, persvoorlichter gedeputeerde Meijdam, 023 514 42 11 / 06 28 61 57 94.

Voor overige informatie zie http://www.vrom.nl en http://www.wieringerrandmeer.nl.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18565 )