GGD Friesland


5 oktober 2004

Project "Gezonde Start" gaat gezond van start

Op woensdag 6 oktober gaat het project "Gezonde Start" van start in Kootstertille.

Na een ontbijt op de eigen school verzamelen alle schoolkinderen van de 3 basisscholen zich om 9.30 uur op het schoolplein van cbs de Merlettes, Goudsjeblomstjitte 22. De wethouder van Samenlevingszaken de heer A. Veenstra geeft daar het startsein voor het project Gezonde Start. De kinderen gaan onder leiding van een sportinstructrice lekker dansen en bewegen op muziek. Ook de ouders zijn uitgenodigd om bij deze swingende ochtendgymnastiek aanwezig te zijn en mee te doen. Daarnaast zijn er op die dag op de 3 scholen activiteiten die te maken hebben met gezond zijn en blijven. Op school worden bijvoorbeeld opdrachten uitgevoerd, liedjes gezongen en verhalen voorgelezen.

Ook op de peuterspeelzaal is er de hele week, in alle groepen, aandacht voor eten en bewegen. De ouders kunnen ook hier meedoen aan de beweegactiviteit

Het project Gezonde Start is een initiatief van GGD Fryslân. Naast Kootstertille wordt het project ook uitgevoerd in de wijk Heechterp/Schieringen in Leeuwarden. Het project richt zich op de gezondheidsbevordering van kinderen van 0 - 12 jaar. In beide plaatsen zijn projectgroepen opgezet. Deelnemers zijn de thuiszorginstellingen, de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf, de scholen, het welzijnswerk, de betreffende gemeente en GGD Fryslân. In het voorjaar zijn kinderen, ouders en beroepskrachten betrokken bij het kiezen van thema's voor dit tweejarig project. Op 4 bijeenkomsten hebben ouders en beroepskrachten uit de ongeveer 60 onderwerpen de voorkeur gegeven aan de volgende onderwerpen: sociaal gedrag van kinderen, opvoeding, gezond en ongezond eten, verkeersveiligheid, vrijetijdsbesteding. Op de scholen zijn met de kinderen in totaal 11 kringgesprekken gevoerd. De belangrijkste onderwerpen die de kinderen aangaven waren: pesten/ruzie/geweld, slapen/slaapproblemen en gezond eten en snoepen. Met kinderen, ouders, en beroepskrachten is vervolgens besproken welke activiteiten er bij de verschillende onderwerpen gewenst zijn

.

De beide projectgroepen hebben zich over de uitkomsten gebogen. Opvallend is dat de uitkomst in Heechterp/Schieringen en Kootstertille niet veel van elkaar verschilt. Terwijl het gaat om een plattelands en een stedelijke situatie.

Voor beide plaatsen ligt er nu een activiteitenplan. In het schooljaar 2004 - 2005 staat het thema sociaal-emotioneel gedrag op de voorgrond en aandacht voor onder andere opvoeding, sociale vaardigheden, ruzie, pesten en respect. In het schooljaar 2005 - 2006 komt het thema een gezonde leefwijze aan de orde met aandacht voor voeding, slapen en vrijetijdsbesteding. Ook bij de voorbereiding of uitvoering van deze activiteiten krijgen kinderen, ouders en beroepskrachten een belangrijke rol.

Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Gerda Kalsbeek, communicatiemedewerker GGD Fryslân.

Tel. 06 - 215 50 103