Gemeente Utrecht

Thema: Utrechts water in beeld

OVERHANDIGING EERSTE MONUMENTENKALENDER

Jan van Zanen, wethouder Monumenten, overhandigt woensdag 6 oktober 2004 13.30 uur het eerste exemplaar van de Monumentenkalender 2005 aan de heer Kuiper, een markante Utrechtse persoonlijkheid die zijn sporen op en aan het Utrechtse water heeft verdiend.

Kort na de Tweede Wereldoorlog is de heer Kuiper gestart met de jachtwerf annex scheepshelling De Klop. Alhoewel zijn zoon de werf nu heeft overgenomen, is de heer Kuiper (inmiddels bijna 85) nog dagelijks op de werf te vinden.

De Monumentenkalender 2005 heeft het thema "Utrechts water in beeld". 2005 is uitgeroepen tot Europees Jaar van het Water. De kalender sluit daarnaast aan bij de activiteiten voor stadspromotie, waarmee Utrecht laat zien dat de stad veel te bieden heeft. Deze monumentenkalender is de vijftiende in een reeks.

Utrecht en het water zijn op talloze manieren met elkaar verbonden. Zo dankt de stad zijn oorsprong aan de rivier de Rijn die in de eerste eeuw na Christus de noordgrens werd van het Romeinse rijk. Langs die grens bouwden de Romeinen verscheidene forten, waarvan een ter plaatse van het huidige Domplein. In 690 stichtte op diezelfde plek de zendeling Willibrord een geestelijk centrum. Even verder ontstond op de oever van de Rijn een handelswijk die in de eeuwen daarop zou uitgroeien tot een heuse stad. Voor die stad was het water onontbeerlijk om bouwmaterialen, voedsel en handelswaar aan te voeren en om een verdedigingsgordel aan te leggen. En natuurlijk om de dorst te lessen, in te vissen en als bluswater om de talloze branden te beteugelen die regelmatig grote delen van de stad in de as legden. En al is Utrecht door de eeuwen heen sterk veranderd, het water neemt nog steeds een belangrijke plaats in. Want wat is Utrecht zonder de grachten met de werven, zonder de singels, zonder de scheepvaart op de grote kanalen, zonder de watertorens, de pompen en fonteinen?

De Monumentenkalender is gemaakt door bureau Movement op initiatief van de Dienst Stadsontwikkeling, afdeling Stedenbouw & Monumenten, de Fotodienst van het Utrechts Archief en het Communicatiebureau van de gemeente Utrecht.

De kalender is voor ¬ 11,00 te koop bij het informatiecentrum Utrecht in het stadhuis en bij de VVV, het Utrechts Bureau voor Toerisme en in diverse boekwinkels in Utrecht.

Noot voor de media:
U bent uitgenodigd bij de eerste overhandiging van de Monumentenkalender aanwezig te zijn. De overhandiging vindt plaats op woensdag 6 oktober 2004 13.30 uur in de perskamer van het stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2 Utrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, 030-286 11 56.