CORDAID


Datum: 6 oktober 2004

Mensen in Nood / Cordaid:

Uitzending van 'Kinderen staan op' genomineerd voor Emmy Award

Een Netwerk-uitzending gemaakt in de serie 'Kinderen staan op' (Juan uit Colombia) - een co-productie van KRO's Netwerk en Mensen in Nood - is genomineerd voor de International Emmy Awards 2004. Dit is bekendgemaakt tijdens de MIPCOM in Cannes.

De serie 'Kinderen staan op' bestaat uit drie afleveringen die het verhaal laten zien van Flavia uit Uganda, Wakki uit Roemenië en Juan uit Colombia. De kinderen werden in 1998 voor het eerst gefilmd. In 2003 ging Netwerk terug om de kinderen opnieuw op te zoeken.

De aflevering die genomineerd is, vertelt het verhaal van Juan Elias. Deze toen vijftienjarige jongen komt in zijn woonplaats Bogota op voor de rechten van kinderen in het door geweld geteisterde Colombia. Hij wordt hierbij geholpen door Benposta, een lokale organisatie die met steun van Mensen in Nood opkomt voor kinderen die slachtoffer zijn van geweld. Door zijn activiteiten voor de rechten van kinderen worden Juan en zijn familie bedreigd. De familie vlucht naar Los Angeles, met hulp van een Amerikaanse filmploeg. In 2003 zoekt Netwerk hem daar weer op. Hij woont met zijn familie in een arme wijk in Los Angeles waar veel Latino's wonen. Ooit waren ze welgesteld, nu is zijn moeder schoonmaakster bij een rijke Amerikaanse familie. Juan zelf werkt op een kantoor, studeert rechten en is als Colombiaanse vluchteling op zoek naar een identiteit als Amerikaanse jongere. Hij heeft moeite met het feit dat Amerikanen weinig interesse hebben in Colombia.

Deze ontroerende productie, waarin de veerkracht van kinderen in ontwikkelingslanden centraal staat, werd gemaakt door Peter Tetteroo, Christ van Liempt en Ton van de Plas.

'Kinderen staan op' is met drie andere televisieseries genomineerd voor de categorie Children & Young People. Een van de andere genomineerden is de eveneens Nederlandse serie Dunya & Desie van de NPS.

Noot vooor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska Smolders, persvoorlichter Mensen in Nood/Cordaid, tel 070 3136 222 of 06 5342 8003.


06 okt 04 09:49