Gemeente Eemsmond


Vaststelling richtlijnen MER Glastuinbouw Eemsmond dinsdag 5 oktober 2004

Het college van B&W van de gemeente Eemsmond heeft vandaag de richtlijnen voor het milieueffectrapport (MER) voor het project Glastuinbouw Eemsmond vastgesteld. Donderdag 28 oktober 2004 behandelt de gemeenteraad van Eemsmond de richtlijnen. De richtlijnen geven aan welke onderwerpen in het milieueffectrapport aan de orde moeten komen. Dat betreft onder meer de lichtuitstoot, effecten op de waterhuishouding en effecten op het woon- en leefmilieu. Na vaststelling van de richtlijnen door de gemeenteraad kunnen de gemeente Eemsmond en de provincie Groningen het rapport binnen enkele maanden afronden.

De gemeente Eemsmond en de provincie Groningen willen een glastuinbouwgebied met een omvang van 435 hectare (netto 230 hectare) ontwikkelen in het gebied ten zuiden van de Eemshaven. Bij projecten van deze omvang zijn organisaties verplicht een MER-procedure te doorlopen.

Totstandkoming richtlijnen
De MER-procedure Glastuinbouw is van start gegaan met de bekendmaking van de startnotitie op 26 februari 2004. De startnotitie heeft tot 26 maart 2004 ter inzage gelegen. In Duitsland heeft men tot 16 augustus de tijd gehad om op de startnotitie te reageren. De verschillende inspraakreacties zijn doorgestuurd naar de Commissie m.e.r. die deze heeft gebruikt bij het opstellen van haar advies. De Commissie m.e.r. is een onafhankelijke commissie van deskundigen die de kwaliteit bewaakt van de informatie waarop bestuurders hun besluiten baseren. Deze commissie heeft op 29 april 2004 haar advies voor de richtlijnen uitgebracht. De gemeenteraad van Eemsmond heeft op 14 juni 2004 voor het eerst de richtlijnen behandeld. In de Duitse inspraakreacties die nadien zijn binnengekomen, heeft de Commissie m.e.r. geen aanleiding gezien haar advies aan te passen.

Vervolg
De gemeente Eemsmond heeft het advies van de Commissie m.e.r. in zijn geheel in de richtlijnen overgenomen. Het MER wordt opgesteld door adviesbureau Witteveen & Bos. Daarbij zijn naast het Ministerie van LNV en Waterschap Noorderzijlvest - als wettelijke adviseurs - verschillende externe deskundigen betrokken. Zodra het MER gereed is, ligt dit samen met het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage en heeft iedereen de gelegenheid opmerkingen te maken op de inhoud. Het MER wordt tevens ter toetsing aan de Commissie m.e.r. voorgelegd.

Exemplaar Richtlijnen
De insprekers op de startnotitie en de bij de MER-procedure betrokken organisaties krijgen automatisch een exemplaar van de richtlijnen voor het MER toegestuurd voor zover de adresgegevens bij de gemeente bekend zijn. De richtlijnen zijn ook separaat verkrijgbaar bij de gemeente Eemsmond en binnenkort te downloaden van de website van de gemeente.