SPENCER STUART

Spencer Stuart: feiten over besturen, bestuurders en commissar

Persbericht

Spencer Stuart: feiten over besturen, bestuurders en commissarissen verzameld

Amsterdam, woensdag 6 oktober 2004

De gemiddelde commissaris van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming is een man van 61 jaar. Hij werkte niet eerder als bestuurder voor het bedrijf en ziet zijn collega commissarissen zeven keer per jaar. Hij ontvangt jaarlijks een vergoeding van E 32.000,-. De Board Index van Spencer Stuart verschaft al tien jaar (verspreid over zeven edities) feitelijke informatie over bestuurders en commissarissen in Nederland. Donderdag verschijnt de nieuwe Board Index. Naast feiten over de bestuurders en commissarissen van de top honderd beursgenoteerde ondernemingen focust het rapport ook op bestuursstructuren en de Tabaksblat Code.

Vrouwen blijven in de Nederlandse boardroom ondervertegenwoordigd. Van de 857 bestuurs- en commissarisposities die door de Board Index zijn onderzocht worden er slechts 31 bekleed door een vrouw. Vrouwen komen barrières tegen die ze verhinderen om aan de top te komen. Hun aandeel in de Nederlandse bestuurskamer neemt onder invloed van de code Tabaksblat zelfs af. 'Traditioneel bezet een kleine groep vrouwen meerdere posities bij de top honderd bedrijven. Het aantal vrouwen dat meer dan een bestuursfunctie bekleedt, neemt onder invloed van de Tabaksblat Code wellicht zelfs af vanwege beperkingen m.b.t. het aantal commissariaten van commissarissen', zegt Pieter Paul Peters van Spencer Stuart.

De eisen die aan de bestuurders gesteld worden zijn veel hoger dan vroeger. De Board Index laat een toename van het aantal gespecialiseerde bestuurders zien. 'De reguliere vijver is niet meer genoeg', voorspelt Peters. 'Wij moeten ook andere bronnen aanboren om nog voldoende (financieel) toptalent aan ons te binden. De internationalisering van de besturen en het commissariaat zal daardoor onder meer verder toenemen. Spencer Stuart gebruikt haar internationale kantoornetwerk om talent van over de hele wereld te scouten en te interesseren voor een functie in Nederland. Doordat het tijdsbeslag van de toezichthouder zal intensiveren in combinatie met de toenemende aansprakelijkheden betekent één en ander overigens dat de gemiddelde honorering verder onder druk komt te staan.' Op dit moment is 22% van de bestuurders en commissarissen afkomstig uit het buitenland. De meeste zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De aanbevelingen van de Commissie Tabaksblat hebben enorme invloed op de structuur en samenstelling van de Raad van Commissarissen. Het aantal voorbereidingscommissies neemt fors toe; het aantal leden van de raad van commissarissen neemt echter af. Tabaksblat lijkt ook de aanzet te hebben gegeven tot het omvormen van de bestuursstructuur. Al zeven bedrijven hebben hun Raad van Commissarissen en hun Raad van Bestuur ineen geschoven tot een zogenaamde one-tier board. Een model dat in de Angelsaksische wereld standaard is.' Door het nieuwe structuurregime is het mogelijk dat onze Gorperate Governance zich in toenemende mate zal aanpassen aan de internationale, Angelsaksische praktijk', veronderstelt Peters. 'Wij zien nu al dat een groot aantal van de Nederlandse bedrijven die in het buitenland een notering hebben, de zogenaamde one tier board hebben geïmplementeerd.'

Voor meer informatie of een exemplaar van het onderzoek kunt u contact opnemen met
Karel Zwaan

06 533 09 571


06 okt 04 10:12