Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Stadskanaal werven gezamenlijk leden voor hun rekenkamercommissies

Hoogezand, 5 oktober 2004 Persbericht 2004/080

De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Stadskanaal starten samen een wervings en selectieprocedure voor de functies van voorzitter en twee leden voor hun rekenkamer-commissies. De te selecteren voorzitter en de leden werken voor de commissies van de drie gemeenten.

Gemeenten in Nederland zijn sinds de invoering van het dualisme verplicht om per 1 januari 2006 een rekenkamercommissie of rekenkamerfunctie in te voeren. Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Stadskanaal hebben besloten dit al een jaar eerder te doen. De drie gemeenten hebben gekozen voor een uniek concept in Nederland: elke gemeente krijgt een afzonderlijke commissie, maar de leden vormen een personele unie. Dit betekent dat de leden van de commissies dezelfde personen zijn als die functioneren in drie commissies.

Over de precieze uitwerking van deze constructie wordt in overleg met de voorzitter en de leden nog verder nagedacht. De drie gemeenteraden hebben aangegeven te kijken naar de mate waarin samengewerkt kan worden. Het gaat in elk geval om onafhankelijke commissies zonder raadsleden.

De eerste stap in de samenwerking is de gezamenlijke werving- en selectieprocedure. Er is één selectiecommissie met vertegenwoordigers uit alle drie gemeenteraden ingesteld. De raden van de drie gemeenten hebben een verordening vastgesteld op basis waarvan de voorzitter en de leden van de rekenkamercommissie benoemd worden en waarin regels worden gesteld. De verwachting is dat in december 2004 de kandidaten voor benoeming worden voorgedragen aan de gemeenteraden.

Het is niet uitgesloten dat, behalve de drie genoemde gemeenten, meer gemeenten zich aansluiten.
De raden van Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Stadskanaal hebben aangegeven in 2007 deze constructie te willen evalueren om wellicht tot andere keuzes te komen.

sluiten