Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Voorbereiding verbinding Noorderstraat-De Vosholen

Hoogezand, 5 oktober 2004 Persbericht 2004/083

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld akkoord te gaan met de voorbereiding van het zogenoemde Klinkertracé. Dit tracé bestaat uit een verbinding tussen de Noorderstraat en De Vosholen. Het voorstel voorziet in een tunnel onder het spoor met een beperkte doorrijhoogte van 2,85 meter.

De planning gaat uit van een voorbereidingsfase tot juli 2006 waarin de noodzakelijke procedures worden doorlopen. Ook het ontwerp, het aanvragen van subsidies en de voorbereiding van de definitieve besluitvorming voorafgaand de uitvoering vinden in deze fase plaats. De feitelijke uitvoering duurt eveneens een jaar zodat de gehele verbinding vanaf De Vosholen tot de Noorderstraat medio 2007 gereed is. Voor deze voorbereidingsfase is een krediet aangevraagd van ? 200.000,- Vanavond (5 oktober) is het voorstel geagendeerd voor de commissie Ruimte. Het voorstel komt naar verwachting in de raadsvergadering van 26 oktober aanstaande aan de orde.

Het voorstel gaat niet alleen om de Klinkertunnel, maar om het gehele tracé tussen de Noorderstraat en De Vosholen. De tunnel alleen geeft nog geen adequate verbinding tussen de gebieden ten noorden en ten zuiden van de spoorlijn. Dit betekent dat het project in een aantal onderdelen uiteen valt:
A. Tracé Noorderstraat - Spoorlijn
B. Spoorwegwerkzaamheden
C. Tracé Spoorlijn - De Vosholen
Allereerst start het maken van het ontwerp waarvoor het nu gevraagde krediet nodig is. Daarnaast beginnen de nodige
bestemmingsplanprocedures. De aanvraag voor een krediet voor de uitvoeringsfase vindt naar verwachting medio 2005 plaats.

Overleg
Voor een dergelijk project is een goede voorbereiding essentieel. Er zijn vele verschillende partijen bij de aanleg van deze verbinding betrokken. In het plan is onder andere maar niet uitsluitend gedacht aan overleg en samenwerking met de
n Bewoners Stichting Bewonersorganisatie Boswijk, n Bewonersvereniging i.o. De Vosholen,
n Bewoners Kleinemeersterstraat,
n Antoniusschool,
n Winkeliersvereniging Sappemeer,
n Pro Rail (NS),
n Projectleiding De Vosholen waaronder Ontwikkelings Combinatie Vosholen (OCV) cv

sluiten