Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Dit jaar al lagere afvalstoffenheffing

Hoogezand, 5 oktober 2004 Persbericht 2004/085

Op 1 januari 2004 is in de gemeente Hoogezand-Sappemeer Diftar en 'GFT-anders' ingevoerd. Na evaluatie van het eerste half jaar blijkt dat het nieuwe systeem de verwachtingen waarmaakt. Het aanbod van de grijze container is flink gedaald wat betekent dat bewoners van de laagbouw dit jaar al gemiddeld minder afvalstoffenheffing betalen ten opzichte van de situatie zonder Diftar en 'GFT-anders'. Ook de hoogbouwbewoners, die pas volgend jaar met dit nieuwe systeem gaan werken, betalen dit jaar al minder afvalstoffenheffing.

Lagere afvalstoffenheffing
De laagbouwbewoners van de gemeente Hoogezand-Sappemeer kunnen optimaal besparen op hun afvalstoffenheffing door het afval goed te scheiden en de grijze container pas aan te bieden als deze helemaal vol is. Elke aanbieding kost namelijk vijf euro. In het eerste halfjaar van 2004 hebben de bewoners gemiddeld acht keer de grijze container aangeboden. Dit betekent in praktijk dat de grijze bak één keer per drie of vier weken aan de weg wordt gezet, terwijl dit in 2003 nog elke twee weken gebeurde. Als deze ontwikkeling zich in de rest van het jaar doorzet wordt de gemiddelde afvalstoffenheffing dit jaar ? 220,-. Zonder Diftar zou de afvalstoffenheffing in 2004 minstens ? 250,- geweest zijn. Uiteraard wordt gerekend met een gemiddeld aantal aanbiedingen, er zijn huishoudens die meer betalen, maar ook een groot aantal mensen die nog minder betalen.

Hoogbouw
De hoogbouwbewoners van Hoogezand-Sappemeer krijgen pas vanaf 1 januari 2005 met Diftar te maken. Desondanks profiteren de hoogbouwbewoners ook nu al van het nieuwe afvalsysteem. Wie in een flat in Hoogezand-Sappemeer woont, betaalt dit jaar ? 202,- afvalstoffenheffing.

Wat de tarieven voor volgend jaar zullen zijn is nog niet bekend. Daar buigt de raadscommissie Ruimte zich in november over. Maar als het 'Diftar-gedrag' van de inwoners van Hoogezand-Sappemeer niet verandert of misschien zelfs nog verder verbetert, zal dit ook volgend jaar direct te merken zijn aan de hoogte van de afvalstoffenheffing.

sluiten