PvdA Europees parlement


Buttiglione is onaanvaardbaar

6 oktober 2004
"Onaanvaardbaar," zo noemt PvdA-europarlementariƫr Edith Mastenbroek de kandidaatcommissaris voor burgelijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, Buttiglione.

Buttiglione verscheen dinsdag 5 oktober in het Europees Parlement om zijn kandidatuur te verdedigen. In de hoorzitting bleek de partijgenoot van de Italiaanse premier Berlusconi zijn persoonlijke opvattingen geen belemmering te vinden voor de functie van eurocommissaris op dit terrein. Mastenbroek: "Hij noemt homoseksualiteit een zonde, terwijl hij als commissaris verantwoordelijk zal zijn voor het actief bestrijden van discriminatie tegen homo's in de Europese Unie. Ik kan me na zijn antwoord absoluut niet voorstellen dat hij zich daarvoor zal inzetten."

"Zijn opvattingen staan lijnrecht tegenover die van de sociaal-democraten, ook wanneer het bijvoorbeeld de rechten van vrouwen betreft. Hij kwam niet verder dan een opmerking dat het huwelijk dient om vrouwen met kinderen te beschermen. Ik dacht dat ik aanbeland was in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Alles waarvoor wij als sociaal-democraten hebben gevochten, lapt hij aan zijn laars", aldus Edith Mastenbroek.

De sociaal-democratische fractie (PES) heeft teveel ernstige bedenkingen over Buttiglione's kandidatuur. Mastenbroek: "Persoonlijk zal ik tegen een Europese Commissie stemmen waar deze man een plek in krijgt. Dat standpunt zal ik ook uitdragen in onze fractie."


---

____

Edith Mastenbroek is bereikbaar op (+31) 06 21 83 68 56.


---

____ Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 Tel: (+32) 02 283 7435 Fax: (+32) 02 284 9435 e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl