Gemeente Ede

Nummer 206 / Ede, 6 oktober 2004

Thema in 2005 van Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds in Ede Subsidie voor projecten `cultuur`

Sinds het jaar 2002 is de Stichting `Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds` actief. Het fonds wil de belangen van burgers in de plaats Ede bevorderen door culturele, sociale, maatschappelijke, sportieve en recreatieve activiteiten te ondersteunen of te organiseren. Elk jaar komt een maatschappelijke sector aan de beurt. Voor het jaar 2004 is het thema `welzijn`. Het nieuwe thema voor het jaar 2005 is weer `cultuur`.

Subsidieverlening in 2004, thema `welzijn`
In het jaar 2004 zijn al 14 aanvragen om subsidie ingediend. In totaal is tot oktober een bedrag van EUR 19.714,= aan subsidie uitgekeerd voor verschillende doelen. Zo is onder andere subsidie verleend aan de Stichting GSJ Lindenhout in Ede voor het project Wijkgerichte Intensieve Gezinsbehandeling, aan de Stichting Welstede Ede voor de uitgave van activiteitengidsen voor mensen met een (verstandelijke) beperking en aan de Stichting Welzijn Ouderen te Ede voor het starten van een Alzheimer Café in Ede.
Aanvragen binnen het thema welzijn kunnen nog worden ingediend wanneer de activiteit nog dit jaar plaatsvindt.

Subsidieverlening 2005, thema `cultuur`
In het jaar 2005 kunnen aanvragen om subsidie worden ingediend voor projecten of activiteiten die passen binnen het thema 'cultuur'.

Procedure bij aanvragen
Alleen verenigingen, organisaties en dergelijke in de plaats Ede die een rechtspersoonlijkheid hebben, kunnen aanvragen voor financiële ondersteuning indienen bij het secretariaat van de stichting. Daar kan men tevens informatie over de stichting en aanvraagformulieren verkrijgen. Het adres is: Stichting Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds, p/a Raadhuis Ede, t.a.v. mevr. I. Bakkenes-van de Bunt, Postbus 9022, 6710 HK EDE, telefoon (0318) 68 06 49. E-mail bakc@ede.nl Per jaar is de rente van het vermogen, ongeveer 41.000 euro, beschikbaar voor subsidies. De stichting kent jaarlijks twee verdeelrondes in juni en november. In die periode wordt een besluit over de aangevraagde subsidies genomen. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken. De stichting laat de aanvrager weten of zij in principe bereid is de aanvraag te honoreren, tot welk bedrag en onder welke voorwaarden. Daarbij gaat het doorgaans een éénmalige incidentele bijdrage.
De te stellen voorwaarden zullen in het algemeen gericht zijn op:
* het bevorderen van participatie/betrokkenheid;
* het beschikbaar zijn van de activiteit(en) voor zoveel mogelijk belanghebbenden en het verkrijgen van een meerwaarde ten opzichte van de oorspronkelijke aanvraag.

Nalatenschap
Het fonds is gevormd uit de nalatenschap van een inwoner van Ede, mevrouw Anna Cornelia Albertina Ameshoff, die in 1993 als weduwe van de heer Jacob Harmsen van der Vliet op 80-jarige leeftijd overleed. Op grond van haar testament heeft zij haar vermogen in het belang van alle burgers in het dorp Ede via de gemeente nagelaten aan de Stichting Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds. Het stichtingsbestuur, benoemd door het college van burgemeester en wethouders van Ede, bestaat uit voorzitter P.B.M. Bolwerk, secretaris mr. J.J.M. Berkvens, penningmeester L. Peereboom en bestuurslid J. Geels.

---