Gemeente Waterland


De commissie Maatschappelijke Zorg heeft donderdag 30 september gesproken over de verzelfstandiging van de dorpshuizen in Katwoude, Broek in Waterland, Marken en Uitdam. Op tafel lagen uitgangspunten voor overeenkomsten tussen de gemeente en de besturen van de dorpshuizen. Het is de bedoeling dat ieder dorpshuis een overeenkomst op maat aangeboden krijgt, in verband met de verschillende achtergronden. De commissie toonde zich over het algemeen positief over de voorgestelde afspraken met Katwoude, Broek in Waterland en Marken. Voor het dorpshuis in Uitdam bleken de zaken gecompliceerder te liggen.

Dorpshuis Uitdam
Het college van burgemeester en wethouders heeft voorgesteld het huidige onderkomen niet op te knappen, maar het dorpshuis te verplaatsen naar de voormalige brandweerkazerne. Zowel de politieke partijen als een vertegenwoordiger van het dorpshuis maakten tijdens de bespreking kanttekeningen bij het voorstel. Afgesproken is, dat de stichting 'Onder de Pannen' moet aantonen onder welke voorwaarden het exploiteren van een nieuw dorpshuis in Uitdam mogelijk is. De commissie heeft het college verzocht de gesprekken met het bestuur van het Dorpshuis Uitdam voort te zetten. Er is nog geen advies uitgebracht over de toekomst van het Dorpshuis in Uitdam. Op basis van het resultaat van de onderhandelingen zal de commissie een definitief advies uitbrengen.

Dorpshuis Marken
Voorgesteld is 't Trefpunt aan een nog op te richten stichting te verkopen, waarna die stichting verantwoordelijk wordt voor de exploitatie en voor het gebouw. Aan de overdracht moet een bedrijfsplan en een haalbaarheidsonderzoek ten grondslag liggen. Gesprekken tussen de huidige Beheerscommissie en het college van burgemeester en wethouders zijn gaande. Vóór 1 juli 2005 moet de toekomst van het dorpshuis duidelijk zijn, om overdracht uiterlijk 1 januari 2006 mogelijk te maken.

Het Broeker Huis
De gemeente zal het Broeker Huis verhuren aan de Stichting het Broeker Huis, om te beginnen voor tienjaar.Metdenieuwehuurovereenkomstis de stichting verantwoordelijk voor al het onderhoud aan het gebouw en de binnentuin. Ze is bovendien verplicht de openbare bibliotheek onderdak te blijven verlenen. Het is de bedoeling om het dorpshuis vanaf 1 januari 2005 te verhuren aan de stichting.

Dorpshuis Katwoude
De gemeente wil het dorpshuis voor 1 euro verkopen aan de stichting Dorpshuis Katwoude. Hiermee verplicht de stichting zich om het gebouw in goede staat te brengen en te houden. De stichting is op de hoogte van achtergesteld onderhoud en gaat er mee akkoord om dit onderhoud in de eerste 2 jaar na de overdracht uit te voeren. Mocht de stichting haar activiteiten staken, haar onderhoudsverplichtingen niet nakomen, ophouden met bestaan of failliet raken, dan mag de gemeente als eerste het dorpshuis voor 1 euro terugkopen. Het is de wens van beide partijen om de koopovereenkomst 1 juli 2005 in te laten gaan.

Vervolg
De stichtingen van de dorpshuizen in Katwoude en Broek in Waterland hebben onlangs aangegeven zich te kunnen vinden in de voorstellen. De gemeente hoopt op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de dorpshuizen in Marken en Uitdam. De verzelfstandiging van de dorpshuizen wordt 27 oktober opnieuw door de commissie Maatschappelijke Zorg besproken. De definitieve voorstellen worden naar verwachting op 18 november in de gemeenteraad behandeld.