Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

6-10-2004

De nieuwste editie van VROM's internationale webmagazine Shared Spaces staat geheel in het teken van ruimtelijke samenhang - `territorial cohesion' - binnen Europa. Wat dat precies inhoudt, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens de Nederlandse regering zou het moeten neerkomen op `het altijd laten meewegen van ruimtelijke aspecten in het EU-beleid'. Eén van de uitdagingen van het Nederlandse voorzitterschap is om tot een door iedereen aanvaarde definitie te komen.

In dit nummer van Shared Spaces een interview met Marjanne Sint, Secretaris-Generaal van VROM, over het belang van `territorial cohesion' als essentieel element in het toekomstige nationale en EU-beleid. Ook komen Patrick Salez and Jacques Robert aan het woord. Beiden zijn expert en autoriteit op het gebied van `territorial cohesion' en werkzaam binnen de EU. Ook zij laten hun licht schijnen op het begrip als zodanig, op de noodzaak van een territoriale dimensie in het EU-beleid en betekenis ervan.
Verder: praktijkvoorbeelden, zoals het European Spatial Planning Observation Network (ESPON), Interreg and the Interreg Rhine-Meuse Activities (IRMA) en aandacht voor drinkwaterprojecten in drie Europese landen (Italië, Slovenië en Oostenrijk) in het kader van KATER II: the Karst Water Research Programme dat de invloed van bosbeheer en grondgebruik op de watervoorziening bestudeert.