Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 6 oktober 2004

Groen! wil snel extra steunmaatregelen voor producenten en leveranciers van groene stroom

Groen! wil snel extra steunmaatregelen voor producenten en leveranciers van groene stroom. Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) reageert hiermee op de beslissing van de Vlaamse regering om de gratis distributie van groene stroom vanaf 1 januari 2005 af te schaffen. Groen! rekent op een initiatief hieromtrent van Vlaams energieminister Kris Peeters. "Vlaanderen bengelt momenteel helemaal achteraan in het Europese peloton inzake hernieuwbare energiebronnen. België moet tegen 2010 minstens 6 % stroom halen uit duurzame energiebronnen, zoals wind- of zonne-energie. Dat lukt nooit als de Vlaamse regering nu ook al de gratis distributie van groene stroom onder het tapijt veegt", aldus Eloi Glorieux.

Recente studies hebben aangetoond dat bij een ongewijzigd energiebeleid de door de Europese Commissie opgelegde doelstelling om in ons land tegen 2010 minstens 6 percent van onze stroomproductie door middel van duurzame energiebronnen te dekken, niet zal gehaald worden.

"De toenmalige en huidige Vlaamse energieministers wisten al meer dan een jaar dat de Europese Commissie bezwaren had tegen de beslissing van toenmalig minister Gilbert Bossuyt (SP.A) om de vrijstelling van distributiekosten voor groene stroom te beperken tot de in België opgewekte elektriciteit," verklaart Glorieux. "Die beslissing leidt, inderdaad, tot concurrentievervalsing met de groene stroom die in andere EU-lidstaten wordt opgewekt." Maar: ook de Vlaamse producenten wisten dat Europa op deze beslissing zou ingrijpen. "Het gevolg is dat er in deze sector al geruime tijd onzekerheid heerst, wat tot een onstabiel investeringsklimaat leidde. Sommige investeerders in Vlaamse windmolenparken hebben hun eerder geplande projecten als gevolg daarvan 'on hold' gezet." Eloi Glorieux begrijpt dan ook niet dat de regering nu beslist om zomaar vanaf 1 januari 2005 de gratis distributie van groene stroom af te schaffen. "Het is onvoorstelbaar dat dit gebeurt zonder eerst voldoende compenserende steunmaatregelen voor de hernieuwbare energiesector te hebben uitgewerkt." En hij concludeert: "De Vlaamse regering belijdt met woorden wel de intentie om geleidelijk aan de groene stroomproductie op te trekken tot 6 percent, maar in het daadwerkelijke beleid valt hier niets van te merken, integendeel." Groen! stelt dan ook voor dat de gratis distributie van groene stroom - alvast tijdelijk - behouden blijft. "Aan de terechte Europese bezwaren kan makkelijk tegemoet worden gekomen," meent Glorieux. "Breidt de gratis distributie simpelweg uit naar alle producenten en leveranciers van alle EU-lidstaten." Volgens Glorieux kan dergelijke gratis distributie makkelijk beperkt worden in de tijd en tot een vast te stellen maximum hoeveelheid groene stroom. "Pas als er, in overleg met de sector, een alternatieve steunmaatregel wordt uitgewerkt, mag de gratis distributie worden afgeschaft. Deze alternatieve steunmaatregel zou er uit kunnen bestaan om de waarde van de groene stroomcertificaten voor echt hernieuwbare energiebronnen , zoals windenergie, op te trekken en deze van energierecuperatie uit de verbranding van restafval - wat niet duurzaam is - te verlagen", aldus nog Eloi Glorieux die dit voorstel deze namiddag aan Vlaams energieminister Peeters voorlegt. ...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/