Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Kabinet heeft weer hart voor een sterke industrie

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
Datum: 6 oktober 2004

Van Gennip: Kabinet heeft weer hart voor een sterke industrie

Het kabinet gaat zich inzetten voor een sterke industrie door bedrijven meer ruimte te geven om door te groeien. Dat blijkt uit de kabinetsbrede Industriebrief die staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken samen met minister Brinkhorst vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De voorgestelde maatregelen zullen het groeivermogen van de economie duidelijk stimuleren. Nederland biedt voldoende kansen voor bedrijven. Maar we moeten gezamenlijk overheid en bedrijfsleven ons best doen die kansen ook te verzilveren., aldus Van Gennip. Het is 10 voor 12. Ons ondernemingsklimaat verslechtert en bedrijven lopen steeds vaker tegen barrières op. Het kabinet heeft de klachten vanuit het bedrijfsleven daarover zeer ter harte genomen. Het beleid is er dan ook op gericht die barrières te slechten. In de Industriebrief staan extra maatregelen die het ondernemersklimaat in Nederland verder moeten verbeteren. Deze passen in het beleid van het kabinet om te zorgen voor goede basiscondities, innovaties te stimuleren en sectorspecifieke barrières weg te nemen of te verminderen. De nieuwe maatregelen laten zien dat het kabinet weer hart heeft voor de industrie.

Om sector specifieke barrières weg te nemen of te verminderen stelt het kabinet speciale aanspreekpunten aan voor de industrie. Het merendeel daarvan te vinden bij het ministerie van Economische Zaken, maar agro-bedrijven en maritieme bedrijven kunnen ook bijvoorbeeld terecht bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Verkeer en Waterstaat. Bij de aanspreekpunten kunnen bedrijven en overheid terecht om concrete knelpunten te bespreken en op te lossen. Zo kunnen economische kansen weer volop benut worden..

Het kabinet zet zich in om goede basiscondities voor het ondernemersklimaat te bewerkstelligen. Daarom gaat het kabinet de administratieve lasten voor ondernemers verder verminderen. Nieuwe Europese wet- en regelgeving wordt niet alleen voortaan in principe één op één overgenomen zonder verdergaande nationale wetgeving, maar ook zal er door het kabinet kritisch gekeken worden naar eerder gerealiseerde 'nationale koppen' op Europese wet- en regelgeving. Ook gaat het kabinet de toetsingprocedure van het Meldpunt Voorgenomen Regelgeving aanscherpen. Met het aanscherpen van de toetsingsprocedure zullen de effecten van wet- en regelgeving consequenter op de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in beeld worden gebracht. Hierdoor kan de politieke besluitvorming sneller inspelen op het verstevigen van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast verhoogt het ministerie van Economische Zaken eind dit jaar het maximaal gegarandeerde deel van het starterskrediet om startende ondernemers te helpen.

Om innovatie te stimuleren en om vooral het vernieuwingsvermogen van het MKB een impuls te geven is in 2005 25 miljoen euro extra beschikbaar voor de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze extra middelen worden ingezet om procesinnovatie bij bedrijven te bevorderen. Voor 2006 wordt bekeken of de WBSO verder aangepast moet worden om vernieuwing van productie- en bedrijfsvoeringsprocessen mogelijk te maken. Daarnaast pakt het kabinet met de Industriebrief een aantal recente adviezen van het Innovatieplatform op. Bijvoorbeeld door de zogenoemde sleutelgebieden te stimuleren. Dit zijn gebieden waarop Nederland een uitstekende positie heeft wat betreft zowel kennis als bedrijvigheid. Denk bijvoorbeeld aan terreinen als water, bloemen en logistiek. In samenwerking met het Innovatieplatform gaat de overheid ook actiever samenwerkingsverbanden stimuleren tussen bedrijven en kennisinstellingen, zoals het uitgeven van innovatievouchers. Ook wordt in 2005 de bestaande regeling Innovatiesubsidies Samenwerkingsprojecten (IS) aangescherpt waardoor innovatiezwaartepunten en internationale technologische samenwerking vooral gestimuleerd worden.

De industrie in Nederland omvat bijna 50% van de toegevoegde waarde en werkgelegenheid van de Nederlandse economie. Daarom hecht Van Gennip veel belang aan de nieuwe maatregelen. Tot industrie wordt gerekend de proces- en maakindustrie en aanverwante dienstverlening, zoals financiële, ICT-, logistieke en zakelijke dienstverlening.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Martine de Haan, persvoorlichter, telefoon (070) 379 61 17, e-mail: M.deHaan@minez.nl

06 okt 04 12:42