CDA

CDA
06-10-04
De Nerée: Laag tarief voor ouderen positieve stimulans om te blijven werken

Deze week wordt in de Tweede Kamer met de minister en staatssecretaris van Financiën tijdens de Algemeen Financiële Beschouwingen (AFB) over de begroting van 2005 gedebatteerd. Tijdens dit debat heeft Tweede kamerlid Frans de Nerée voorstellen gedaan om pensioengerechtigden positief te stimuleren te blijven werken.

"Het zou goed zijn wanneer we het voor gepensioneerden aantrekkelijker maken om er voor te kiezen aan de slag te gaan. Wij vinden dat je dit het beste bereikt met positieve maatregelen die mensen stimuleren om actief te blijven op de arbeidsmarkt", aldus De Nerée.

Het Kamerlid stelt daarom voor te onderzoeken of een apart belastingtarief voor ouderen van bijvoorbeeld 10 procent ertoe leidt dat meer ouderen kiezen om een aantal dagen te gaan werken. De Nerée: "Veel ouderen willen best 1 of 2 dagen in de week werken. Door een apart tarief van 10 procent in te stellen tot een bedrag van 10.000 euro, en dit niet mee te tellen voor de belastingheffing van de andere inkomsten, wordt dit voor hen ook lonend gemaakt." Het voorstel van De Nerée levert op termijn 200.000 aangeboden arbeidsplaatsen op wanneer de economie aantrekt en de arbeidsmarkt krap wordt.

Verder heeft De Nerée in het debat gepleit voor een internationale aanpak van zelfverrijking aan de top van de private sector. De Nerée: "In Nederland zie je dat de vorig jaar ingevoerde Code Tabaksblat zijn vruchten begint af te werpen. Echter Nederland is geen eiland in Europa, zeker niet als het gaat om de excessieve beloning van topbestuurders. Daarom is het nodig dat minister Zalm in Europa gaat onderhandelen om te komen tot een Europese Code Tabaksblat. Alleen dan kunnen we echt een vuist maken tegen enorme loonexplosies aan de top van internationaal opererende bedrijven."

Tenslotte maakte de CDAer nog een punt van het tekort dat ontstaat op het EMU-saldo als gevolg van teruglopende opbrengst uit de verkoop van grond door lagere overheden. Dit is niet het probleem of de schuld van de lagere overheden, maar het gevolg van de Europese rekenregels. "Er moet gezocht worden naar creatieve oplossingen. Het structurele probleem ligt in de berekening van het EMU-saldo. De minister moet in Brussel gaan onderhandelen over een herziening van de regels op dit punt. Hierbij moeten we ervan uitgaan dat deze problemen ook in andere landen spelen. Het kan niet zo zijn dat we extra moeten bezuinigen, omdat de Europese begrotingsregels steken laten vallen ten aanzien van het kopen van grond door lagere overheden", aldus De Nerée.