Provincie Limburg

Gezamenlijke visie op Euregionaal stedelijk netwerk in de Maasvallei Belgisch en Nederlands Limburg

De Provincies Limburg in Nederland en België hebben een gezamenlijke visie gepresenteerd op de ontwikkeling van het stedelijk netwerk Limburgse Maasvallei. Die moet na een discussieronde resulteren in een meer gemeenschappelijk ruimtelijk beleid, dat beter aansluit bij de beleving en gebruik van het gebied door inwoners aan beide kanten van de landgrens en in de uitvoering van oplossingsgerichte projecten.

Deze ontwikkelingsvisie is een discussiestuk, waarmee we samen met andere partners een strategie kunnen bepalen en kunnen aangeven, welke projecten we belangrijk vinden. Maar we willen wel snel resultaat zien en projecten gaan uitvoeren, tekent gedeputeerde Ger Driessen (Nederlands Limburg) aan. Zijn Belgische collega Sylvain Sleypen spreekt over een unicum. Voor het eerst is er een grensoverschrijdende studie op vlak van ruimtelijk ordening. Hopelijk de start van een vruchtbare samenwerking in de toekomst, besluit de gedeputeerde. Tot december kunnen maatschappelijke partners en overheden op de visie reageren.

Naast elkaar Te lang vormde de Maas de scheiding tussen de linker- en rechteroever in de Limburgse Maasvallei. Daardoor ontwikkelde zich een parallelle stedelijke structuur, met steden en dorpen aan elkaar geregen door noordzuid-infrastructuren zoals kanalen, wegen en spoorwegen. Europa noch de Euregio hebben daar veel aan veranderd: de steden en dorpen aan weerszijden van de Maas blijven met de ruggen naar elkaar staan.

Naar elkaar De beide provincies vinden dat de tijd gekomen is om zich om te draaien en elkaar beter aan te kijken en aan te spreken. Mét elkaar hebben de steden en dorpen in de Limburgse Maasvallei meer te winnen dan tegen elkaar. Door zich samen als stedelijk netwerk te profileren kan de Limburgse Maasvallei de Euregionale potentie waarmaken van zowel modern logistiek-industriële als creatieve stedelijke kennisregio. Dat geldt in het bijzonder voor: - het Belgische Maasmechelen - Dilsen-Stokkem in relatie tot het Nederlandse Sittard Geleen, met een profielaccent op modern-industriële productie en een logistieke spilfunctie tussen Antwerpen-Genk en het Ruhrgebied. Langsheen delen van de kanalen zijn er gemengde woonwerkmilieus mogelijk die mikken op creatieve bewoners en ondernemers . - het Belgische Lanaken in relatie tot Maastricht, met een accent op de profilering als kennis- en dienstencluster. Als geheel moeten ze beter om kunnen gaan met de heersende woondruk.

Beide gebieden kunnen samen veel beter de troeven uitspelen m.b.t. toerisme, recreatie, cultuurhistorie, industriecultuur, natuur en landschap. Samen vormen zij het stedelijk netwerk Limburgse vallei, gedragen door een hoogwaardige infrastructuur voor diverse modi, ingebed in de zeer waardevolle natuurlijk landschappelijke onderlegger. Door aan te sluiten op de recente initiatieven van Drielandenpark en EuRegionale 2008 (Grün-Metropolroute) worden ook de groene oostwest-relaties versterkt.

Ambities waarmaken Voor het stedelijk netwerk zijn in een Belgisch-Nederlandse studie de potenties verkend van het netwerk als geheel en van een aantal bijzondere plekken in het bijzonder. De beide gedeputeerden roepen alle betrokken partners (van overheden tot maatschappelijk middenveld) op om kennis te nemen van de ideeën en mee te helpen zoeken naar de meest zinvolle projecten om de ambities voor de Limburgse Maasvallei waar te maken.

6-10-2004 12:14