Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Economische samenwerking Brabant moet beter

Gedeputeerde Staten willen de samenwerking tussen de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de ontwikkelingsmaatschappijen Rede (regio Eindhoven) en Rewin (West-Brabant) optimaliseren. Deze partijen zijn cruciale partners in de uitvoering van het economisch beleid in Brabant. Het doel is om de slagkracht in de provincie te versterken. Op deze wijze krijgt de uitvoering van het economisch beleid provinciebreed een extra impuls.

GS willen met de BOM, Rede, Rewin, de vijf steden van BrabantStad
(Breda, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Helmond en Tilburg) en de middelgrote gemeenten in Brabant praten over hoe een vernieuwde samenwerking eruit zou moeten zien. Daarbij is het belangrijk dat de huidige samenwerking en mogelijke verbeterpunten in kaart worden gebracht.

GS onderschrijven hiermee de conclusie van het ministerie van Economische Zaken die in een evaluatie van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen stelt dat de BOM iets aan slagkracht mist. Het ministerie stelt ook dat de regionale ontwikkelingsmaatschappijen wel een belangrijke bijdrage leveren aan de economische structuur van de regio's. Zij suggereert om nationale danwel provinciale samenwerkingsverbanden aan te gaan. Dit heeft echter niet de voorkeur van het college van GS. Het belang van Noord-Brabant is beter gediend bij een concentratie van de aandacht binnen de provincie.
Ook zijn GS van mening dat de economische dynamiek rondom de stedelijke regio's beter tot uitdrukking moet komen.