Ingezonden persbericht


Beveiliging in het kwadraat:
Utimaco en IBM brengen unieke beveiligingsoplossing op de markt


* IBM voegt het SafeGuard® Easy encryptiesysteem toe aan zijn portefeuille voor beveiligingsoplossingen.
* Volledige encryptie van de harde schijf, Data Recovery en 'machine binding' in één systeem.
* Deze beveiligingsoplossing is direct leverbaar en al met succes geïmplementeerd in verschillende organisaties.

Arnhem, 6 oktober 2004 ­ Een combinatie van oplossingen resulteert in een verbeterde beveiligingsoplossing. Dat is de reden waarom Utimaco en IBM zijn gaan samenwerken om oplossingen te ontwikkelen voor de bescherming van waardevolle elektronische data op desktops en notebooks tegen diefstal, verlies en ongeautoriseerde toegang. Beveiligingsoplossingen van deze twee bedrijven kunnen worden gebruikt voor het herstel van verloren data met behulp van een geëncrypteerde back-up en voor de bescherming van bijzonder gevoelige informatie met een speciale hardware beveiligings-chip.

Door deze samenwerking gaat IBM de encryptie-oplossing voor de harde schijf van Utimaco, SafeGuard® Easy, verkopen. SafeGuard® Easy vormt een aanvulling op IBM ThinkVantage® Technologies door additionele bescherming te bieden voor gegevens die op notebooks en desktop PC's zijn opgeslagen, zelfs bij verlies of diefstal van de computers. SafeGuard® Easy encrypteert alle data op de harde schijf zonder dat de gebruiker daarvoor actie hoeft te ondernemen. Bij verlies of diefstal van de computer of harde schijf, zijn de door Utimaco SafeGuard® Easy geëncrypteerde data niet toegankelijk zonder de correcte autorisatie in combinatie met 'machine binding'.

IBM ThinkVantage® Technologies is een suite van hulpmiddelen die ervoor zorgen dat ThinkPad® notebooks en ThinkCentreÔ desktops gemakkelijk in te zetten, aan te sluiten, te beveiligen en te ondersteunen zijn. Het Embedded Security Subsystem is bijvoorbeeld een op hard- en software gebaseerde oplossing op bepaalde IBM PC's die een bijdrage levert aan de bescherming van informatie, wachtwoorden, encrypties en elektronische autorisatiecodes. IBM's Rescue & Recoverysoftware voorkomen het verlies van dringend benodigde data wanneer de systeemsoftware onverhoopt crasht of het besturingssysteem uitvalt.

Utimaco's SafeGuard® Easy vult de IBM ThinkVantageÔ Technologies op diverse manieren aan. Niet alleen encrypteert het systeem de data op de harde schijf, SafeGuard® Easy kan bovendien automatisch de back-ups van de harde schijf encrypteren die door IBM Rescue & Recovery worden gemaakt. SafeGuard® Easy gebruikt tevens het IBM Embedded Security Subsystem om de autorisatiecodes te encrypteren die nodig zijn om de harde schijf te 'binden' aan het apparaat. Dit betekent dat de harde schijf niet toegankelijk is wanneer zij wordt verwijderd en in een andere computer wordt geplaatst. Afgezien van de additionele beveiliging van de informatie op de harde schijf, biedt SafeGuard® Easy ook een alternatieve optie voor het afvoeren van de harde schijf aan het eind van de levensduur. Omdat de data op de harde schijf beveiligd zijn, kan de schijf heel eenvoudig worden weggegooid en hoeft deze niet langer fysiek te worden vernietigd.

De combinatie van deze oplossingen van Utimaco en IBM heeft al een aantal bedrijven overtuigd. LBS Nord, één van de grotere banken in Duitsland, gebruikt bijvoorbeeld de complementaire oplossing die bestaat uit IBM ThinkPad® notebooks en Utimaco SafeGuard® Easy voor een belangrijke component van de PC-beveiligingsarchitectuur.

"Wij zijn er van overtuigd dat de combinatie van ThinkVantage® Technologies met de door IBM gecertificeerde SafeGuard® Easy oplossing zal worden ingezet door de grotere bedrijven en instellingen binnen de Benelux die een betrouwbare en veilige oplossing zoeken", zegt Jan Bosveld, directeur van Utimaco Safeware in Nederland. "In de huidige mobiele zakelijke markt is het namelijk onacceptabel als de beveiliging van de apparatuur van de eindgebruiker te wensen over laat. IBM en Utimaco werken samen om bedrijven te voorzien van de meest veilige desktop- en notebook-generaties ter wereld".

Voor meer informatie over SafeGuard® Easy en de beveiligingsoplossingen die Utimaco en IBM leveren: http://www.utimaco.com/ibm

Over Utimaco Safeware AG
Utimaco Safeware AG is een Europese producent van gecertificeerde IT-beveiligingsoplossingen voor professioneel gebruik. Utimaco ontwikkelt en verkoopt geïntegreerde beveiligingsoplossingen gebaseerd op bestaande standaarden voor device- en transactiebeveiliging. Met ruim 20 jaar ervaring in de projectmatige aanpak van ICT beveiligingsvraagstukken is Utimaco Safeware ook in Nederland bij met name overheden, banken & verzekeringsbedrijven en de Top-500 grote bedrijven reeds een gevestigde naam. Meer informatie is beschikbaar via www.utimaco.com

IBM, ThinkVantage, ThinkPad en ThinkCentre zijn (geregistreerde) handelsmerken van IBM in de Verenigde Staten en andere landen.