VASTGOED BELANG
http://www.vastgoedbelang.nl

Meer huurwoningen en meer herstructurering van woonwijken

Meer huurwoningen en meer herstructurering van woonwijken door particuliere investeringen

De minister van VROM koerst op een trekkersrol van de corporaties bij de nieuwbouw en de stedelijke herstructurering. Dat is begrijpelijk, wanneer we de ontwikkeling in de vermogenspositie van corporaties bezien.
De overheid plaatst zich daardoor in een onnodige afhankelijkheidspositie van de corporatiewereld.

Particulieren investeren steeds meer direct in (tweedehands) commercieel vastgoed en indirect in al of niet beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Investeren in de bouw van middeldure en dure huurwoningen belooft een rendement, dat voor particuliere investeerders interessant is.

Particulieren rekenen met waardestijging van vastgoed en schrijven niet af. Corporaties schrijven wel af, al was het maar om aan de eisen te voldoen van het Waarborgfonds.
Particulieren rekenen daarom niet met een onrendabele top, waarvan de corporaties steeds spreken. Met particuliere investeerders zijn in die zin sneller zaken te doen.
Ook in de stedelijke herstructurering zijn zaken te doen met particulieren. Particulieren zijn bereid complexen huurwoningen over te nemen van corporaties en deze door renovatie op te tillen in het streven naar kwaliteitsverbetering van woonwijken, die (gaan) afglijden. De overname van deze complexen maakt vermogen vrij voor de corporaties, die te maken hebben met minder huurders die willen kopen.

Het particuliere vermogen heeft meer ontwikkelkracht dan dat van corporaties, maar die kracht moet wel worden aangeboord. Dat betekent koersen op echte marktwerking in plaats van koersen op de inzet van corporatievermogen.

Dat betekent in het overleg met gemeenten ruimte maken voor particuliere investeringen. Dat betekent ruimte maken in de regelgeving ten aanzien van corporaties voor verkoop van bezit aan particulieren, die ook prestatieafspraken willen maken.

Particuliere investeerders zijn ook maatschappelijke ondernemers/beleggers, die op voorhand bereid zijn, naast de bestaande geëerbiedigde gedragscode, afspraken te maken over volkshuisvestelijke belangen van de gemeenten.

Tijdens haar congres op vrijdag 29 oktober a.s. in het Jachtslot Mookerheide te Molenhoek (bij Nijmegen) hoopt Vastgoed Belang te discussiëren over en te inventariseren wat de mogelijkheden zijn om het voor particuliere eigenaren aantrekkelijk te maken om met voldoende rendement te investeren in de stedelijke herstructurering.

Vastgoed Belang, de Nederlandse Vereniging van Beleggers en Eigenaren, behartigt de belangen van de particuliere verhuurders. Zij heeft circa 9.000 leden. In totaal verhuren particuliere verhuurders ongeveer 450.000 woningen en zijn daarmee de tweede partij in Nederland. Daarnaast beleggen particulieren in kantoren, winkels en bedrijfsruimten.