De Unie


Laatste nieuws
Nederland braafste jongen van de industrieklas

Reactie De Unie op Industriebrief:

Culemborg, 6 oktober 2004 De industriebrief mist een inspirerend toekomstbeeld voor ons land. En het ontbreekt aan een visie op een duurzame inrichting van ons land. Deze zijn nodig om richting te geven aan grote beleidsbeslissingen die voor ons liggen. Denk vooral aan de infrastructuur. Het land verstopt verder, dit is zeker het beeld bij internationale investeerders. Dat zegt Unievoorzitter Jacques Teuwen in reactie op de industriebrief Ruimte om te excelleren van staatssecretaris Van Gennip.

De Unie vindt strategische keuzes in het industriebeleid belangrijk. In tegenstelling tot andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Italië is de Nederlandse overheid in plaats van medespeler in het industriebeleid alleen een facilitator. Met deze industriebrief is de terugtredende overheid een bijna uittredende overheid geworden. Nederland is het braafste jongetje van Europa, of als je wilt het luiste jongetje van de klas, zegt Teuwen.

Teuwen vindt ook dat de Industriebrief onvoldoende aandacht geeft aan sociale innovatie.

Industrie- c.q. technologie- cq. opleidingsbeleid moeten ervoor zorgen dat de banden tussen kennis, kunde en creativiteit bij mensen niet worden doorgesneden. Werkgelegenheid en een vitale industrie gaat verder dan alleen maar het creëren van randvoorwaarden. Het marktdenken van het kabinet is te veel gericht op de rol van facilitator dan medespeler. In die zin mist De Unie een actieve rol van de overheid om veerdere uitstroom van werkgelegenheid naar het buitenland te voorkomen. Juist de overheid heeft een taak om een bewustwording op gang te brengen van de strategische risicos die industriële bedrijven lopen bij verplaatsing van werkgelegenheid met als doel kostenreductie.

woensdag, 6 oktober 2004