Provincie Overijssel

Provincie investeert stevig in opvangcentra

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen een bedrag van EUR 201.000,-- beschikbaar voor de uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor dak- en thuislozen in Zwolle en Deventer. Deventer benut de bijdrage (EUR 120.000,--) voor de bouw van nachtopvangplaatsen. Zwolle zet het subsidiebedrag van EUR 81.000,-- in voor extra tijdelijke opvangplaatsen.

Aanleiding voor de subsidie vormt een motie van Provinciale Staten waarin zij Gedeputeerde Staten vragen zich in te spannen om nog dit jaar het aantal winteropvangplaatsen in Overijssel te vergroten en daarvoor een bedrag uit het Actiefonds beschikbaar te stellen.

Deventer

Met de bijdrage van de provincie Overijssel is het voor de gemeente Deventer mogelijk om de onlangs gerealiseerde dagopvangvoorziening in het centrum door Arcuris nog voor de winter uit te laten breiden met vijftien nachtopvangplaatsen. In Deventer is nog geen nachtopvang.

Zwolle

In de gemeente Zwolle wordt het geld besteed aan tien flexibele en sobere opvangplaatsen die beschikbaar komen zodra de temperatuur onder het vriespunt daalt. De extra opvangplaatsen worden door het Leger des Heils ingepast in de bestaande nachtopvang.

Twentse steden

In navolging van Zwolle en Deventer werken de Twentse steden aan een gezamenlijk initiatief voor de uitbreiding van winteropvangplaatsen. Enschede, Almelo en Hengelo willen Twentebreed flexibele plaatsen realiseren, zodat maatwerk geleverd kan worden. Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht, een concreet subsidieverzoek is daarom nog niet bij de provincie ingediend. GS zien dit initiatief met belangstelling tegemoet en staan welwillend tegenover een financiële bijdrage.

Gedeputeerde Gert Ranter, portefeuillehouder Zorg en Participatie in Overijssel is blij dat het onderwerp op de politieke agenda staat: " We hebben in Overijssel circa 1600 dak- en thuislozen. Daar willen we samen met anderen iets aan doen." De provincie organiseert daarom op 8 oktober aanstaande een symposium met het thema 'Dak- en thuisloos in Overijssel... daar gaan we wat aan doen!' . De gedeputeerden Ranter en Rietkerk praten dan onder andere met vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten, Tweede Kamer en het Leger des Heils over mogelijke oplossingen voor het dak- en thuislozenprobleem in Overijssel en de rol die de provincie daarin kan spelen.

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2004 Provincie Overijssel