Gemeente Gouda


04.227 onderzoek naar toekomst stolwijkersluis

datum: 6 oktober 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182 - 588393

onderzoek naar toekomst Stolwijkersluis

Een kleine haven in de polder Veerstalblok, herstel van de sluis en de aanleg van een gemaal aangevuld met gebiedsontwikkeling binnen- en buitendijks vormen het scenario van de projectgroep Integrale Gebiedsuitwerking Stolwijkersluis. Deze projectgroep gaat onder leiding van de Universiteit Wageningen een integrale visie opstellen voor het gebied rondom de Stolwijkersluis. In dit gebied zijn mogelijkheden om de kwaliteit van de stad te verhogen door een recreatieve en toeristische invulling. Omwonenden en belanghebbenden krijgen een uitnodiging voor meedenkbijeenkomsten.

Voor het gebied rondom de Stolwijkersluis wordt een integraal gebiedsplan gemaakt. Gebaseerd op de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied denkt men vooral aan een recreatieve en toeristische invulling. In het concept bestemmingsplan Zuidelijke IJsselfront staat dat grootschalige functiewijziging niet aan de orde is, maar kleinschalige recreatieve voorzieningen en het verbeteren van de oevers is wel passend.

sluis

Centraal in het project staat de Stolwijkersluis. Over de toekomst van de Stolwijkersluis wordt al jarenlang gesproken. De sluis is sinds 1982 niet meer in gebruik en ernstig in verval geraakt. De sluis is sinds 1990 aangewezen als Rijksmonument. Het Hoogheemraadschap, verantwoordelijk voor de waterkering zoekt naar een veilige oplossing, waarbij sloop van het monument een mogelijkheid is. Onderzoek zal nu uitwijzen of functioneel herstel veilig en haalbaar is. De belanghebbenden, te weten het hoogheemraadschap, landinrichtingscommissie Krimpenerwaard en de gemeente Gouda, weten dat er slechts twee uitkomsten mogelijk zijn. Functioneel herstel van de sluis, met de daarbij behorende gebiedsinvulling is mogelijk of functioneel herstel is niet mogelijk. In dat laatste geval zal tot sloop van de Stolwijkersluis worden overgegaan.

recreatieve vaarroute

Wethouder Van Schelven is voorstander van een functionele restauratie van de Stolwijkersluis. Dit bijvoorbeeld als onderdeel van een recreatieve vaarroute die vanuit de Goudse binnenstad en Hollandsche IJssel via de sluis naar de Stolwijkse vaart leidt. Dit sluit aan bij de doelstellingen van het projectprogramma Cultureel en Havenkwartier en het project Hollandsche IJssel, die gaan over aantrekkelijk wonen en recreëren in en vanuit de Goudse binnenstad. Dit met behulp van de rijkdom van ons cultuurhistorisch erfgoed.

subsidie

In augustus 2004 is door het Stimuleringsfonds voor Architectuur een Belvedere subsidie toegekend aan de Universiteit Wageningen voor het project Integrale Gebiedsuitwerking Stolwijkersluis. Trekker van het project is het projectteam van de Leerstoelgroep Landgebruiksplanning van de Universiteit Wageningen. De gemeente Gouda, het hoogheemraadschap Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland zijn co-financier en participeren in de Begeleidingsgroep.


-- einde bericht --