FNV

Na 2 oktober: estafette-acties en referendum

10 weken acties in sectoren, waaronder stakingen. En daarna een referendum. Dat zijn de actieplannen van FNV, CNV en MHP, zo meldt FNV e-Magazine van 6 oktober 2004.

Willen jullie dat het prepensioen wordt geschrapt, of niet? Die vraag willen de 3 vakcentrales voorleggen aan het Nederlandse volk in een referendum.

Actieleider Agnes Jongerius (FNV): "2 oktober maar ook opiniepeilingen laten zien dat het kabinetsbeleid geen draagvlak heeft. Met een referendum kunnen we dat nog eens overtuigend aantonen."

Als het parlement zich aan zijn eigen planning houdt, kan het allemaal net.

Agnes Jongerius:"We kunnen pas handtekeningen ophalen als de wet in de Staatscourant staat. Dat is waarschijnlijk pas eind november, begin december. We kunnen wel nu al inventarise renwiestraksdie40.000handtekeningengaanzettenophetstadhuis.Enliefstnogwatextra,voorhetgevalereengriepgolfkomt.Enwekunnenalbestandenaanleggenvanmensendiemeewillendoen.

Behalve het referendum komen er de komende 10 weken protesten, werkonderbrekingen en stakingen, waarin bonden en bedrijfstakken elkaar afwisselen. De acties duren tot het parlement de begrotingsbehandeling heeft afgerond.

Donderdag 7 oktober maken de 3 vakcentrales meer details bekend. Agnes Jongerius: "We werken druk aan een actiekalender, waaraan elke bond zijn steentje bijdraagt. Ga maar uit van elke week een aantal grotere acties in sectoren. Soms zullen ze ook samenvallen met conflicten over de CAO."

FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis.

6 oktober 2004