Socialistische Partij

Kamer schuift op richting SP-standpunt over NS

06-10-2004 * Tijdens een Kamerdebat bleek afgelopen dinsdag dat vrijwel alle politieke partijen weer eisen willen gaan stellen aan de NS. De grip op de NS zou verloren gaan indien de plannen van de regering doorgezet werden. De SP is blij met deze ommezwaai van CDA, PvdA, VVD en D66.

Al sinds de verzelfstandiging van de NS (1995) streeft de SP er naar om van de NS weer een overheidsbedrijf te maken. De meeste partijen vinden dit nog te ver gaan, maar willen nu in ieder geval wel de overheidszeggenschap vergroten.

Minister Peijs en staatssecretaris Schultz waren naar de Tweede Kamer gekomen om toestemming te krijgen om de NS meer handelingsruimte te geven. Volgens de Kamer zouden hiermee de publieke belangen in het geding komen. Na een tumultueus debat kregen de bewindsvrouwen van de Tweede Kamer de opdracht opnieuw met de NS te gaan onderhandelen.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft de regering geen enkele ambitie meer voor het spoor. Van Bommel: "Ambities voor zitplaatsgarantie, punctualiteit, veiligheid, ketenmobiliteit, frequentie en gehandicaptenvervoer zijn een groot gemis in het regeringsbeleid. Met dit beleid komen we geen stap verder."

Pak de trein terug! De Kamer zal de komende week aan de regering aangeven welke ambities zij wil zien bij het spoorvervoer. In ieder geval lijkt het er op dat reizigersgroei weer een doel van de NS zal moeten worden. Dat steeds meer partijen opschuiven richting de SP-visie, is extra reden om te blijven pleiten voor meer grip van de overheid over de NS. "Pak de trein terug!" blijft dan ook onverminderd het uitgangspunt van de SP.