European Commission

IP/04/1189

Brussel, 6 oktober 2004

Commissie stemt in met joint venture tussen AREVA en Urenco in sector van apparatuur voor uranium verrijking

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend aan de oprichting van een joint venture tussen het Franse nucleaire concern AREVA en Urenco, een onderneming opgezet door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. De goedkeuring was mogelijk nadat de Commissie garanties had gekregen dat Areva en Urenco onafhankelijk zouden optreden, met name bij beslissingen over de toekomstige capaciteit, en dat het Voorzieningsagentschap van Euratom haar toezichthoudende middelen zou versterken .

In het kader van de voorgenomen transactie zal AREVA gezamenlijke zeggenschap verwerven over Enrichment Technology Company ("ETC"), die actief is inzake de ontwikkeling en de bouw van centrifuges voor het verrijken van uranium. Centrifuge technologie biedt belangrijke voordelen in vergelijking met de oudere gas-diffusie technologie die momenteel door AREVA wordt gebruikt. In de toekomst zal ETC, die voorheen onder de uitsluitende zeggenschap van Urenco stond, aan haar moederondernemingen en ook aan derden leveren. AREVA en Urenco zullen evenwel concurrenten blijven op de downstreammarkt voor verrijkt uranium.

De transactie werd in april 2004 gezamenlijk door Frankrijk, Zweden en Duitsland aangemeld bij de Commissie. Op 22 juni 2004 startte de Commissie een grondig onderzoek nadat zij mededingingsproblemen had vastgesteld.

Uit dit onderzoek bleek dat de initiële bezwaren met betrekking tot de opkomende markt voor verrijkingsapparatuur ongegrond waren, voornamelijk omdat Areva een aanzienlijke technologische achterstand heeft op haar concurrenten. Thans zijn er drie producenten van centrifuges - Urenco, JNFL (Japan) en Tenex (Rusland) -; bovendien wordt verwacht dat tegen 2008 ook de Amerikaanse onderneming USEC haar centrifuge apparatuur operationeel zal hebben.

Het onderzoek van de Commissie bevestigde evenwel haar bezwaren met betrekking tot de markt voor verrijkt uranium, dat een groot deel van de totale brandstofkosten voor kerncentrales vertegenwoordigt. De Commissie was bezorgd dat de voorgenomen concentratie zou kunnen leiden tot een collectieve machtspositie inzake de bevoorrading van verrijkt uranium in de Europese Unie, met name door een gezamenlijke controle over de uitbreiding van de verrijkingscapaciteit. De Commissie was ook bezorgd dat de gezamenlijke zeggenschap over ETC zou kunnen gebruikt worden om de bevoorrading van verrijkt uranium te coördineren.

Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen zullen zowel AREVA en Urenco afstand doen van hun respectievelijke vetorecht ten aanzien van capaciteitsuitbreidingen. Ten tweede moet een reeks maatregelen voorkomen dat er tussen ETC en haar moederondernemingen gevoelige commerciële informatie word uitgewisseld; deze informatie-uitwisseling zal streng worden gecontroleerd. Ten derde heeft het Voorzieningsagentschap van Euratom ("ESA") toegezegd zijn toezichthoudende functie uit te bouwen. De partijen hebben zich ertoe verbonden ESA bijkomende informatie te verstrekken, wat ESA in staat zal stellen de bevoorrading en prijszetting van verrijkt uranium nauwlettend in het oog te houden en op te treden, indien nodig.

AREVA, die door de Franse staat wordt gecontroleerd, is vooral actief op drie gebieden: alle deelsectoren van de kernenergie, connectoren, transport en distributie van elektriciteit. Areva is met name actief op de markt voor uraniumverrijkingsdiensten via haar dochteronderneming Eurodif, die eigenaar is van de grootste Europese verrijkingsfabriek.

Urenco Limited werd opgericht in het kader van het Verdrag van Almelo in de jaren 1970. Aandeelhouders van Urenco zijn onder meer BNFL, Ultra-Centrifuge Nederland Limited, RWE en EON. De twee belangrijkste ondernemingen van Urenco zijn: ETC en Uranium Enrichment Company, welke uraniumverrijkingsdiensten verstrekt. De nucleaire industrie is
- zowel wat de voorzieningszekerheid als wat de nucleaire veiligheidsmaatregelen betreft - sterk gereguleerd. Krachtens het Euratom-Verdrag controleert ESA voor de gehele Gemeenschap de levering en invoer van verrijkt uranium.