Time : 2:48:42 PM
Date : Wednesday, October 06, 2004
Sender Name: Child Focus

Child Focus en Belgacom stellen de veiligheidsbadge voor kleine kinderen voor : "Hallo Ouders"

Brussel, 6 oktober 2004-

Vandaag hebben Child Focus en Belgacom de "Hallo Ouders" badge voorgesteld. Deze badge is bedoeld voor kleine kinderen die, wanneer ze verloren lopen of hun ouders zoeken, vaak in de war zijn en hun naam- en adresgegevens snel vergeten. Dankzij deze badge is één enkele telefonische oproep voldoende om de ouders van een verdwaald kind te kunnen bereiken.

De "Hallo Ouders" badge is ontworpen door een vader van 2 kinderen, Frédéric Leclef, die voor het volgende dilemma stond : "Hoe kunnen mijn kinderen geïdentificeerd worden wanneer ze verloren lopen, zonder dat hun anonimiteit geschonden wordt?"
Op elke badge staat een telefoonnummer en een identificatienummer. Wanneer een volwassene geconfronteerd wordt met een kind dat verdwaald of in de war is, vormt deze het nummer 078/15 15 88 dat 24 uur op 24 bereikbaar is. Na het invoeren van het identificatienummer worden tot 7 telefoonnummers - op voorhand door de ouders geregistreerd - opeenvolgend opgebeld. Zodra iemand opneemt, worden de 2 personen met elkaar in verbinding gesteld.
Als er, in het ergste geval, niemand bereikbaar is, wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar het noodnummer 110 van Child Focus.

Child Focus, dat al jarenlang geconfronteerd wordt met vragen van ouders over hoe verdwijningen van kinderen kunnen voorkomen worden of hoe ze op zijn minst hun kinderen beter kunnen beschermen, onderlijnt dat er geen pasklaar antwoord op deze vraag bestaat. De "Hallo Ouders" badge houdt een meerwaarde in, omdat zeer alert gereageerd kan worden wanneer een klein kind verdwaalt. Als ouders hun kind uit het oog verliezen, dan vinden geen systemen dat kind terug, maar mensen, nl. ogen. Bovendien worden zowel de anonimiteit van het kind als van de ouders gerespecteerd.
Uiteindelijk ligt met de "Hallo Ouders" badge de verantwoordelijkheid bij de volwassene die een verloren gelopen kindje wenst te helpen. Het is inderdaad zeer belangrijk, bij het zoeken naar middelen om kinderen beter te beschermen, de verantwoordelijkheid niet op de schouders van de kinderen te leggen. Anders loopt men het gevaar bij kinderen een vals gevoel van veiligheid te creëren, waardoor ze minder weerbaar worden.

De badge is er tot stand gekomen dankzij de financiële en technische steun van Belgacom.

De "Hallo Ouders" badges worden per 3 stuks verkocht voor de prijs van
5 euro. Ze kunnen gemakkelijk bevestigd worden aan een jas, boekentas, rugzak, enz. Per verkochte kit ontvangt Child Focus 3 euro.
De uitgeverij Dupuis verleende haar medewerking door de stripfiguur Cédric ter beschikking te stellen.

De verdelers, met name Belgacom, de supermarkten van Champion, Delhaize en GB, Quick, Prémaman, Dreamland en Veritas bieden de badges te koop aan zonder winstmarge.

Informatie voor de pers

Isabelle MARNEFFE
02/475 44 60
isabelle.marneffe@childfocus.org

Colette BRICHAUX
02/475 44 22
colette.brichaux@childfocus.org