SGP


EU sjoemelt met eigen eis Turkije

Datum publicatie: 06-10-2004
Auteur: C.G. van der Staaij

De SGP vindt dat de EU sjoemelt met de eigen eis die ze aan Turkije gesteld heeft. Vóórdat toetredingsonderhandelingen kunnen beginnen, móet Turkije voldoen aan het zogeheten politieke Kopenhagencriterium: Turkije moet beschikken over een stabiele rechtsstatelijke democratie, moet de mensenrechten handhaven en de minderheden respecteren en beschermen.

Iedereen kan weten dat Turkije aan geen van de drie genoemde eisen voldoet. Het is geen stabiele democratie. De verhouding tussen het leger, de regering en het parlement is nog lang niet uitgekristalliseerd. Mensenrechten? Elk jaar komen nog honderden gevallen van marteling en foltering voor, gepleegd door politiemensen en veiligheidsbeambten. Met de bescherming van minderheden is het slecht gesteld. Christelijke kerken bestaan niet voor de wet en kerkbouw wordt belemmerd. Armeniërs en Assyriërs mogen niet zeggen dat in de Eerste Wereldoorlog een genocide op hun voorouders is gepleegd. En de Joodse minderheid wordt door de Turkse regering niet beschermd tegen virulent antisemitisme.

Turkije is dus duidelijk nog niet aan de maat. De conclusie moet zijn dat de EU sjoemelt met de eis dat Turkije aan het politieke criterium moet voldoen vóórdat de onderhandelingen kunnen starten. Dat vooraanstaande politici nu schermen met referenda over tien of vijftien jaar, vinden wij een kwalijke manier om een slecht besluit door te zetten.

Overigens blijft de SGP tegenstander van Turkse toetreding, alleen al omdat het land grotendeels buiten Europa ligt. Bovendien deelt het niet in de culturele en godsdienstige ontwikkeling die Europa heeft doorgemaakt. Het is onterecht dat de fundamentele vraag âMoet Turkije EU-lid worden?â in Brussel en Den Haag voor de meesten een gepasseerd station is. Opvallend is hoe sterk de voorstanders van toetreding leunen op negatieve argumenten: âWe kunnen niet meer onder onze belofte uit; we zijn bang voor Turkse destabilisering en voor botsing van de westerse beschaving met de islamâ. Dat is defensieve verlegenheidspolitiek.

Meer informatie:
Mr. C.G. van der Staaij, kamerlid SGP, 06 â 1830 5908 Drs. E.J. Brouwer, beleidsmedewerker SGP Tweede Kamer, 070-3182840 / 06-50802377