Levenslang voor moord op Baarns echtpaar

Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 6-10-2004

De rechtbank Utrecht heeft de 60-jarige verdachte van moord op een Baarns echtpaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de man, die een `huisvriend' van het echtpaar was en sinds eind 1999 voor hun huis en hun poes zorgde, hen - met voorbedachten rade - door geweld om het leven heeft gebracht.
Deze conclusie heeft de rechtbank getrokken op grond van de bevindingen van de patholoog anatoom en de vele feiten en verklaringen van getuigen omtrent het gedrag van de man. Zo heeft hij zich sinds eind 1999 als heer en meester over de bezittingen van het echtpaar gedragen en op vragen naar hun afwezigheid de indruk gewekt dat zij tijdelijk in het buitenland waren en dat hij nog regelmatig contact met hen had. Hun paspoorten en rijbewijzen zijn echter in zijn eigen huis aangetroffen. De stoffelijke resten van het echtpaar zijn uiteindelijk gevonden op het terrein van de kinderboerderij, waar de man werkzaam was.
Bovendien acht de rechtbank bewezen dat de man, die krap bij kas was, zich geldbedragen van de bankrekening van het echtpaar heeft toegeëigend.

De rechtbank heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd, onder meer omdat het echtpaar op gewelddadige wijze om het leven is gebracht en op een mensonterende manier onder de grond gestopt, nota bene op het terrein van een kinderboerderij. Vervolgens heeft de man zonder scrupules zich hun bezittingen toegeëigend en hun afwezigheid met leugens verhuld.
Gezien de persoon van de verdachte, wordt de kans op herhaling van ernstige geweldsdelicten niet uitgesloten geacht. Terbeschikkingstelling en dwangbehandeling zal volgens de rechtbank dan ook niet tot enig resultaat leiden. Levenslang is daarom noodzakelijk om te verzekeren dat de man nooit meer terugkeert in de maatschappij.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AR3401

Zie het origineel