VIA

VIA keurt illegaal tewerkstellen van werknemers ten zeerste af

TILBURG - Het adequaat functioneren van de inspecteurs van het Regionaal Fraude Interventieteam in en rond Oostelbeers wordt onmogelijk gemaakt door een groep conifeerkwekers. De politie in Zuid-Oost Brabant heeft vorige week aangegeven dat zij gaat voorkomen dat deze groep conifeerkwekers nog langer de controles op illegale werknemers kan frustreren.

De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) keurt de illegale praktijken van deze bewuste groep kwekers ten zeerste af. Deze acties bevestigen nogmaals het belang van strenge controles en het opleggen van bestuurlijke boetes aan werkgevers die zich met illegale praktijken bezighouden. De VIA ondersteunt volledig de lijn die het kabinet op dit gebied heeft ingezet.

VIA
Dit soort sterk negatieve berichtgeving met betrekking tot het illegaal tewerkstellen van buitenlandse arbeidskrachten was enkele maanden geleden één van de directe aanleidingen voor oprichting van de VIA.

De VIA vertegenwoordigt circa 20 ondernemingen, die allen gemeen hebben dat zij volgens de Nederlandse wetgeving werken en de Nederlandse normen en waarden volgen. Deze ondernemingen bemiddelen circa 35.000 werknemers per jaar!

Keurmerk
Behalve de doelstelling voor verbetering van het imago van de branche heeft de VIA vanaf het begin van haar bestaan prioriteit gelegd bij de invoering van een onafhankelijk keurmerk. Onderdeel van dit keurmerk is uiteraard het voldoen aan fiscale wetgeving, maar een ander belangrijk onderdeel is de zorgplicht. Daar waar bij 'normale' arbeidskrachten de werkgever na werktijd geen bemoeienis meer heeft, hebben de VIA-leden buiten werktijd een zorgplicht voor de medewerkers. Deze zorgplicht uit zich in het bieden van huisvesting, medische begeleiding, georganiseerd vervoer etc.

Daarnaast heeft de VIA het voortouw genomen om te komen tot een onafhankelijk meldpunt voor buitenlandse arbeidskrachten. Deze kunnen hier aangeven welke misstanden zij ervaren. Op deze wijze wil de VIA inzicht krijgen in de praktijken binnen de sector. Het meldpunt kan ook ingezet worden om misstanden bij de inlenende bedrijven op het spoor te komen.