Gemeente Den Haag

oktober 2004
Pierre Heijnen opent nieuwbouw Da Costaschool (5 oktober)

De Da Costaschool viert op 7 oktober 2004 de opening van het nieuwe schoolgebouw. De nieuwbouw aan de Hollanderstraat biedt ook ruimte aan peuterspeelzaal De Kloek en 2Vliegende Hollanders, een voorziening voor na- en buitenschoolse opvang. Wethouder van Onderwijs Pierre Heijnen verricht om 16.00 uur de officiële opening.

In 1998 waren de eerste gesprekken tussen de gemeente Den Haag en de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, het bestuur van de school. Het oude schoolgebouw voldeed niet meer aan de wensen van deze tijd. Het gebouw had veel kleine leslokalen en tussenverdiepingen, waardoor er veel trappen waren. Nieuwbouw bleek uiteindelijk de enige oplossing om de huisvestingsproblemen van de school op te lossen. Na vele gesprekken, ook met buurtbewoners, kon eind 2002 begonnen worden met de sloop van het oude gebouw. De leerlingen konden tijdens de bouwperiode terecht in schoolgebouwen aan de Van der Spiegelstraat en de Tasmanstraat in Den Haag waar voldoende plaats was om de Da Costaschool tijdelijk te huisvesten.

Gevel
De gemeente wilde dat de bijna honderd jaar oude gevel zou blijven bestaan. Ook moest er ruimte komen in het gebouw voor De Kloek en 2Vliegende Hollanders. Samen met de architect van De Jel en Van der Leeden is een mooie oplossing bedacht. Alle gebruikers van het nieuwe gebouw kunnen profiteren van de voordelen van nieuwbouw én de oude gevel werd behouden. Kinderen, team en buurt hebben er een mooi gebouw bij dat prachtig in het straatbeeld past. De totale nieuwbouwkosten bedroegen ongeveer 2,7 miljoen euro. De nieuwbouw is aan het begin van dit schooljaar door de school en de peuterspeelzaal in gebruik genomen.