Gemeente Den Haag

oktober 2004
Tijdelijke locatie basisschool Prinses Catharina-Amalia wordt koninklijk geopend (5 oktober)

De nieuwe tijdelijke locatie van de openbare basisschool Prinses Catharina-Amalia in Leidschenveen wordt op 14 oktober 2004 om 9.00 uur geopend. Samen met wethouder van onderwijs Pierre Heijnen openen de winnaars van de Maxima en Alexander look-a-like-wedstrijd het nieuwe schoolgebouw aan de Moezel. Tot 2006 fungeert dit gebouw als school voor de ruim honderd leerlingen, daarna verhuizen ze naar de definitieve locatie in Leidschenveen.

Om 9.00 uur wordt het schoolgebouw geopend, waarna de kinderen ballonnen oplaten op het schoolplein. Ook de rest van de dag is het feest. Er is 's ochtends tijd voor spelletjes en natuurlijk wordt er taart gegeten. 's Middags presenteren de kinderen aan de ouders hun danskunsten, toneelstukjes en knutselwerken. Deze hebben ze in de weken voorafgaande aan de opening voorbereid en gemaakt. Als afsluiting van de feestelijke dag is er een grote disco.

In april 2004 opende wethouder Heijnen de eerste tijdelijke locatie van de Prinses Catharina-Amalia aan de Tiber. De school had op haar eerste schooldag 36 leerlingen. Zij kregen les in een kantoorgebouw, dat omgebouwd was tot school. Na de zomervakantie zijn de leerlingen van de hoogste groepen overgegaan naar het nieuwe gebouw aan de Moezel. Op 17 september 2004 was het voor alle leerlingen de eerste schooldag in hun nieuwe school.

Leerdomein
De Prinses Catharina-Amalia is een openbare basisschool met een nieuw schoolconcept. De vraag 'hoe leert dit kind?' staat centraal bij dit concept. Kinderen leren zelf verantwoordelijkheid voor hun leerproces te dragen. Leerkrachten coachen hen daarbij. Het schoolgebouw is ingericht naar dit concept. Er zijn geen vaste lokalen en er wordt niet gewerkt in vaste klassen. Ieder lokaal heeft een eigen thema, een eigen leerdomein en een eigen sfeer.