Gemeente Den Haag

oktober 2004
Wijken wederopbouw beschermd stadsgezicht (5 oktober)

Om kenmerkende architectuur uit de wederopbouwperiode 1945-1965 te beschermen, hebben burgemeester en wethouders op initiatief van wethouder Monumentenzorg, Bruno Bruins voorgesteld de procedure om een drietal buurten aan te wijzen als beschermd stadsgezicht officieel te starten. Het gaat om de Drevenbuurt in Den Haag Zuid-West , Mariahoeve en het wederopbouwplan Sportlaan-Zorgvliet van Dudok . Het voorstel van burgemeester en wethouders wordt nu voor inspraak van de bevolking gedurende zes weken ter visie gelegd bij de afdeling Monumentenzorg op het stadhuis. Hierna wordt het plan met de inspraakreacties voorgelegd aan de gemeenteraad.

De bescherming van de wederopbouwwijken vloeit voort uit het Monumenten Inventarisatieproject Wederopbouw 1945 - 1965. Dit project was gericht op het vaststellen van de cultuurhistorische waarden van wijken en panden uit deze periode en het ontwikkelen van een beschermingsbeleid.

In de wederopbouwperiode werden door de gemeente voor hele stadswijken stedenbouwkundige plannen opgesteld. Thema`s als "licht, lucht en groen" voerden hierbij de boventoon en wijkgedachte, rationalisatie en volkshuisvesting waren sleutelbegrippen. Ook deden nieuwe wijzen van verkaveling hun intrede, zoals de strokenbouw en stempelverkaveling.