Gemeente Zwolle

Scootmobielen voldoen, maar mogen best wat sneller...

Een overgroot deel van de Zwolse gebruikers van een scootmobiel is tevreden over het vervoermiddel. Wel is er kritiek op de vering en de snelheid. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Zwolle in de afgelopen maanden heeft uitgevoerd onder de gebruikers van scootmobielen die op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) zijn verstrekt.

In Zwolle waren er begin 2004 in Zwolle 543 personen in het bezit van een scootmobiel. 486 hiervan woonden zelfstandig, 57 in een verzorgingshuis. De groep zelfstandig wonenden is schriftelijk benaderd. Van deze groep heeft 89% (432 personen) aan het onderzoek meegedaan. De bewoners van verzorgingshuizen zijn persoonlijk bezocht. Van deze groep bleek 86% (49 personen) bereid aan het onderzoek mee te werken.

Niet-gebruik
Het grootste deel van de respondenten (93 procent) geeft aan dagelijks dan wel meerdere keren per week gebruik te maken van de scootmobiel. Opvallend is dat 23 personen hun scootmobiel niet gebruiken. In een aantal gevallen was dit tijdelijk, om gezondheidsredenen. Dertien niet gebruikte scootmobielen zijn door de gemeente - in overleg met de betrokken personen
- teruggenomen.

Sociale functie
De scootmobiel heeft een duidelijke sociale functie. Hij wordt veel gebruikt om in de buitenlucht te zijn en om boodschappen te doen. Met name voor bewoners van verzorgingshuizen blijken dit de belangrijkste gebruiksdoelen te zijn. De zelfstandig wonenden gaat er ook veel mee op bezoek bij familie en kennissen.

Rijvaardigheid
De meeste ondervraagden vinden dat zij prima met de scootmobiel overweg kunnen en verkeersveilig rijden. Een klein percentage heeft behoefte aan wat extra lessen. Tijdens de indicatie- en selectieprocedure van de scootmobiel wordt veel aandacht besteed aan de rijvaardigheid. De Wvg kent de mogelijkheid tot het geven van trainingslessen voorafgaand aan de indicatiestelling. Deze trainingen zijn bedoeld om zicht te krijgen op de rijvaardigheid en de verkeersveiligheid. De Wvg biedt daarnaast de mogelijkheid om ? na levering van de scootmobiel ? gewenningslessen te volgen.

Kwaliteit
Kritiekpunten vormen de vering en de snelheid van de scootmobiel. De snelheid van de verschillende typen scootmobiel is acht, twaalf of vijftien kilometer per uur. De gemeente Zwolle gaat er van uit dat met een scootmobiel met een maximale snelheid van twaalf kilometer per uur goed voldaan kan worden aan het doel van het voertuig, namelijk het overbruggen van afstanden in de directe woonomgeving. De scootmobielen die harder kunnen (maximaal 15 kilometer per uur), zijn duurder en hebben ook een betere vering. Deze worden alleen verstrekt aan personen voor wie dit op medische gronden noodzakelijk is.


---