Gemeente Zwolle

Voortgang project Beter met Bos

Een eerste evaluatie van een nieuwe verkoopstrategie voor de kavels in het project Beter met Bos laat een positief beeld zien. In enkele maanden, waaronder de stille vakantiemaanden, hebben veel serieuze kandidaten om informatie verzocht, is er een optieovereenkomst getekend en wordt er over een tweede optieovereenkomst overlegd. Het college van B&W van Zwolle stelt daarom aan de raad voor verder te gaan op de ingeslagen weg. Daarnaast wordt aan de raad gevraagd ruimte te bieden aan initiatieven, die niet binnen de huidige bestemming passen, maar wel voldoen aan de beoogde ruimtelijke kwaliteit en eenheid.

Sinds mei 2004 is Van Heijst en Partners in opdracht van de gemeente Zwolle gestart met een nieuwe verkoopstrategie voor de buitenplaatsen in het project Beter met Bos. Deze strategie is gebaseerd op een actieve marktbenadering. Van Heijst en Partners maakt gebruik van klantenbenadering via netwerken. Hiermee zijn goede ervaringen opgedaan in een vergelijkbaar project elders in het land.

Bouwen
Het plan laat meerdere huishoudens toe per kavel. Hieraan zijn nadere voorwaarden verbonden. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de kavel niet gesplitst mag worden. Er zijn relatief weinig regels waaraan men zich moet houden bij het ontwerpen van buitenplaatsen. De stijl van bouwen is vrij. Er kan worden gekozen voor bijvoorbeeld een klassieke stijl of een moderne.

Optie getekend
Op dit moment is één optieovereenkomst getekend. Verwacht wordt dat op zeer korte termijn nog een optie getekend wordt. Deze optieovereenkomsten verplichten de aspirant kopers om een schetsvoorstel te (laten) maken. Na goedkeuring hiervan wordt een tweede optieovereenkomst getekend waarna de koper de benodigde vergunningen moet aanvragen. Hierna wordt de werkelijke koop gesloten.


---