Gemeente Groningen

woensdag 6 oktober:
Kwaliteit Groningse lucht in 2003 verslechterd
De luchtkwaliteit was in Groningen in 2003 een stuk slechter dan in 2002 en 2001. Dit komt vooral door de lange perioden met warm, droog en windstil weer in 2003, zo meldt het rapport Luchtkwaliteit 2003 gemeente Groningen. Jaarlijks maakt de Milieudienst een rapport van de Groningse luchtkwaliteit. De verslechtering geldt niet alleen voor Groningen, maar voor het hele land. De verwachting is dat de situatie in 2004 beter zal zijn, omdat er dit jaar meer wind en neerslag is dan vorig jaar en dat is weer gunstig voor de luchtkwaliteit.

De voornaamste bronnen van luchtverontreiniging zijn het verkeer, industriële bedrijven en de land-bouw. Voor de stad Groningen is vooral het verkeer een belangrijke veroorzaker van luchtveront-reiniging. Groningen heeft geen zware industrie die zijn stempel drukt op de kwaliteit van de Groningse lucht. De typische geur van de suikerfabrieken tijdens de bietencampagne elk najaar heeft geen invloed op de Groningse luchtkwaliteit, hooguit op de beleving bij Stadjers. De stoom met bietengeur uit de pijpen van de suikerfabrieken is niet schadelijk voor de gezondheid en blijft binnen de wettelijke grenzen.

Stoffen die onder meer verantwoordelijk zijn voor de luchtverontreiniging zijn stikstofdioxide, koolmonoxide, fijn stof en benzeen. Deze stoffen kunnen schade toebrengen aan de gezondheid van mens en dier, zoals schade aan luchtwegen, het versterken van hooikoorts of allergische en astmatische problemen.In Groningen is vooral de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht toegenomen. Dat komt door het intensieve (vracht)verkeer en vooral bij het station het busverkeer. Maatregelen die het College van B&W gaat nemen is de afspraak met Arriva over de aanschaf van schonere bussen, de herinrichting van het stationsgebied en het verbeteren van de doorstroming van het busverkeer op de route Eeldersingel-Griffeweg. Door deze laatste maatregel zal er minder vaak sprake zijn van stagnerend verkeer, wat positief uitwerkt voor de luchtkwaliteit. Verder wil de provincie Groningen de westelijke ringweg ongelijkvloers maken. Dat zal leiden tot een verbetering van de situatie rond het kruispunt Hoendiep/-westelijke ringweg. Vanaf 2009 zal de nieuwe Berlagebrug leiden tot minder verkeersdruk op het Damsterdiep en de Europaweg.
De mate van luchtverontreiniging op de Europaweg is dagelijks via internet te volgen via www.lml.rivm.nl