Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 6-10-2004

Ross-van Dorp: 80 miljoen voor buurt onderwijs en sport (BOS)

Staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS) trekt de komende zes jaar 80 miljoen uit voor de impuls Buurt Onderwijs en Sport. Met deze zogenoemde BOS-impuls kunnen gemeenten via een naschoolse (sport)activiteiten de achterstanden van jeugdigen aan pakken. Deze achterstanden doen zich voor op het gebied van bewegen, gezondheid, welzijn en onderwijs. Het is de bedoeling dat de buurt, het onderwijs en de sport de activiteiten opzetten.

Ross-van Dorp wil dat er voor jongeren een aantrekkelijk activiteitenaanbod ontstaat. Met die activiteiten wordt de bewegingsarmoede onder jongeren tegengegaan. Verder denkt ze dat scholieren die actief bezig zijn, meer contact krijgen met anderen in de wijk. En het vermindert de kans dat jongeren zich als vandaal gaan gedragen of voortijdig van school gaan. Ook voor de georganiseerde sport kan de BOS-regeling gunstig zijn: jongeren die in de buurt met sport in aanraking komen, kunnen doorstromen naar de reguliere sportclub.

De presentatie van de BOS-regeling vond vanmiddag plaats in het Nova Esprit College in Amsterdam (Slotervaart). De school bevindt zich naast de eerste Richard Krajicek playground in Amsterdam, die Richard Krajicek vanmiddag zelf opende.
Staatssecretaris Ross noemde de Richard Krajicek playground `een prachtig voorbeeld van wat in de BOS-impuls een arrangement heet. In feite een samenwerkingsverband tussen school, buurt en sport, waarin activiteiten voor en door jongeren samenkomen'. `Sport heeft een opvoedende waarde en de BOS-impuls onderstreept dat nog eens. Gevolg hiervan is: gezondere en sportievere jongeren, die betere sportprestaties leveren en geen overlast meer bezorgen in hun buurt of wijk. Een investering dubbel en dwars waard.'