Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

26-10-2004
Campagne: ´Een ton voor water´
Regentonnenactie

Gezamenlijk persbericht

Waterschappen ondersteunen regentonnenactie

Een groot deel van de waterschappen doet mee aan de campagne Een Ton voor Water en stimuleert daarmee particulieren om aan waterbesparing en afkoppeling te doen. Van 3 oktober tot 17 november kunnen regentonnen, waterzuilen en afkoppelsets gekocht worden op www.eentonvoorwaterbestellen.nl . Eind november kunnen de bestellingen worden afgehaald bij een van de zestig locaties, verspreid over geheel Nederland, die de waterschappen daarvoor openstellen.

Waterbesparing en regenwateropvang in Nederland en tegelijk de watervoorziening in ontwikkelingslanden verbeteren. Dat wil de campagne Een Ton voor Water bereiken door zoveel mogelijk regentonnen te verkopen. Een deel van de opbrengst gaat naar waterprojecten van Novib in Bangladesh, Ethiopië, Nicaragua en Soedan.

De campagne heeft sinds 2000 ruim 12.000 regentonnen verkocht via honderd gemeenten die aan Een Ton voor Water deelnamen. De samenwerking met de Nederlandse waterschappen is gezocht om de regentonnen, waterzuilen en afkoppelsets ook landelijk te kunnen aanbieden. Dat gebeurt via de internetbestelshop www.eentonvoorwaterbestellen.nl . Tot 17 november kan iedereen in Nederland een bestelling plaatsen. Eind november kunnen de aankopen worden afgehaald bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties, gemalen, werven en kantoren die de deelnemende waterschappen daarvoor openstellen. De precieze locaties en openingstijden staan vermeld op de bestelsite.

Waterschappen werken mee aan de actie omdat ze op deze manier het gebruik van regenwater onder de aandacht van het publiek kunnen brengen. Burgers kunnen met de regenton een bijdrage leveren aan het nieuwe waterbeleid. Dit beleid zet in op meer ruimte voor water. Onderdeel daarvan is waterberging. De regenton is hiervoor een symbool.

Het water uit de regenton kan worden gebruikt voor het wassen van de auto en het sproeien van de tuin, klusjes waar niet perse drinkwater voor nodig is. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan de afkoppeling. Een ton in combinatie met een afkoppelset is al gauw goed voor 400 liter regenwateropvang, ruim voldoende voor de afkoppeling van 25 tot 40 vierkante meter dak.