D66

Sophie in t Veld (D66 / Europees Parlement) is tevreden met het vandaag gepresenteerde rapport van de Europese Commissie over toetreding van Turkije. "De toekomstige toetreding van Turkije tot de Unie, zal deze alleen maar versterken Tijdens mij bezoek aan het land, eerder dit jaar, moest ik constateren dat de Turken er hard aan hebben getrokken. Zo'n hervormingsbereidheid en daadkracht, daar kunnen we in de EU alleen maar een puntje aan zuigen."

Het rapport van de Europese Commissie adviseert om de onderhandelingen te beginnen, mits Turkije voldoende vooruitgang blijft boeken in de hervormingen op het terrein van de mensenrechten en de democratie, de zogeheten Kopenhagen-criteria. In t Veld bezocht eerder dit jaar met een groep D66ers Turkije en sprak ter plekke met verschillende maatschappelijke en politieke organisaties over de toetreding en het daarmee samenhangende hervormingsbeleid. De D66-Eurparlementariër is positief over wat ze daar zag. "In Turkije is er een levendig debat over de toetreding, zelfs de man in de straat spreekt over de Kopenhagen-criteria. In Nederland is dringend meer informatie en debat nodig", aldus In t Veld na afloop van het bezoek.

De komende maanden zal het debat over de toetreding van Turkije in alle hevigheid losbarsten ook in Nederland. De D66-Europarlementariër vindt dat daarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de Turkse gemeenschap in ons land. In t Veld roept deze dan ook op om zich actief in het debat te mengen.

6-10-2004 17:11