VVD



6 okt 2004 - VVD: Turkije-rapport streng, maar rechtvaardig

Regeringsleiders moeten automatisme vrij personenverkeer bij toetreding Turkije expliciet uitsluiten.

Hans van Baalen, Europa-woordvoerder van de VVD, is tevreden over het strenge rapport van de Europese Unie over het openen van de toetredingsonderhandelingen met Turkije in 2005, maar aanscherpingen door de Europese Raad zijn noodzakelijk.

1. De VVD wil niet dat er, bij een daadwerkelijke toetreding van Turkije die op zijn vroegst in 2015- 2020 zou plaatsvinden, automatisch vrij personenverkeer tussen Turkije en de EU ontstaat. De VVD wil dat daarover, na het afronden van de toetredingsonderhandelingen, een expliciet besluit wordt genomen, waarbij lange overgangstermijnen kunnen worden vastgesteld. De risico's van een onbeperkte stroom van immigranten uit Turkije zijn te groot. Het Commissie-rapport spreekt nu slechts van de mogelijkheid vrij personenverkeer uit te sluiten. De regeringsleiders van de Europese Unie moeten echter expliciet uitspreken dat het vrij personenverkeer geen automatisme is.

2. Ook moet vaststaan dat de EU-subsidies, zoals het landbouw- en structuurbeleid, en de financiering van de Unie drastisch hervormd moeten worden alvorens Turkije kan toetreden.

3. Voorts kunnen de toetredingsonderhandelingen, wanneer de politieke situatie in Turkije verslechtert, opgeschort worden. Het beginnen van de onderhandelingen in 2005 betekent dus geen garantie van Turks lidmaatschap, dat moet op basis van de feiten echt worden verdiend.

4. De eerste maanden van 2005 moeten worden gebruikt om verdere strafrechtelijke hervormingen door te voeren en meer zekerheden te krijgen over het respect voor de mensenrechten, niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Turkije is qua omvang, ligging, politieke en economische situatie een geval apart en verdient dus een aparte, strenge, maar rechtvaardige behandeling.