Artsen zonder Grenzen


Situatie in Noord Oeganda blijft onveilig
woensdag 6 oktober 2004

Deze week heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) als eerste hulporganisatie een kliniek geopend in Pader Town in Noord Oeganda. In de stad Lira is AzG al sinds 2003 actief. AzG houdt zich in Pader Town vooral bezig met basisgezondheidszorg, gynaecologie en psychosociale zorg. De meeste aandacht wordt besteed aan de behandeling van malaria, aangezien vijftig procent van de patiënten aan deze ziekte lijdt.

De situatie in het Noorden is nog steeds instabiel. Al 18 jaar duurt het gewapende conflict tussen het regeringsleger en de Oegandese rebellen die zijn verenigd in het Leger van de Heer ( Lords Resistance Army). Door deze strijd en de onveilige situatie sloeg meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Akkers werden niet meer bewerkt en voedselgebrek en ondervoeding waren het gevolg, evenals een overbelaste gezondheidszorg. Het aantal ontheemden en sterfgevallen is zelfs nog groter dan in het buurland Sudan, waarop dit moment in het Westen (Darfur)een grote crisis heerst.

Mobiele teams van Artsen zonder Grenzen worden ingezet om de bevolking in deze onveilige gebieden in het Noorden te bereiken. Mensen gaan voortdurend gebukt onder angst te worden ontvoerd of vermoord. AzG hoorde verhalen van Oegandezen die door de rebellen werden gedwongen hun eigen familie te doden. Ook babys en vrouwen.
---