Ingezonden persbericht


GroenLinks: No blame, no claim

6 oktober 2004

Onder het motto: No blame; no claim, wil GroenLinks chronisch zieken en gehandicapten buiten de no claim regeling houden. Zij kunnen er niets aan doen als ze een groot beroep moeten doen op de zorg en mogen daar dus niet voor gestraft worden.

GroenLinks had en heeft grote bezwaren tegen de introductie van een No-claimregeling in de zorg. Het is een onrechtvaardig, ondoelmatig en bureaucratisch plan. Omdat de coalitie dit onzalige plan wil doorzetten, heeft GroenLinks besloten om een amendement in te dienen waarmee chronisch zieken en gehandicapten buiten de werking van de No-claimregeling worden gehouden. Daarmee kan het meest onrechtvaardige element van de no claimregeling ongedaan worden gemaakt. Want minister Hoogervorst eist van chronisch zieken en gehandicapten ten onrechte dat zij solidair zijn met gezonde mensen door inkomen naar hen over te hevelen. Dat is omgekeerde inkomenspolitiek.

Dit getuigt van een volstrekt onbegrijpelijke logica. Chronisch zieken en gehandicapten maken per definitie geen kans op de No-claimteruggaaf, maar moeten wel net zo hard meebetalen aan de premiestijging om de regeling te bekostigen. Mensen die het geluk hebben gezond te zijn, worden dubbel beloond; mensen die ziek zijn, worden dubbel bestraft. De regering zegt dat het financieel prikkelen van burgers daar dient te gebeuren waar burgers een keuzemogelijkheid hebben. Maar mensen kiezen er natuurlijk nooit voor om (chronisch) ziek of gehandicapt te worden.

GroenLinks heeft daarom een amendement ingediend waarmee chronisch zieken en gehandicapten buiten de No-claimregeling vallen. Als zij volgens de definitie van de Belastingdienst behoren tot de groep chronisch zieken, gehandicapten of ouderen met veel zorgkosten, dan hoeven zij niet de premieverhoging te betalen die samenhangt met de introductie van de No-claim.

Femke Halsema